De bordjes die ontgravingen en ontruimingen aankondigden op de Hasseltse kerkhoven blijven 2 maanden langer staan tot 15 januari. “We willen alle Hasselaren een laatste kans geven om hun wensen voor het graf van hun dierbaren door te geven, vooraleer we definitief overgaan tot de geplande ontruiming”, aldus schepen van Begraafplaatsen Laurence Libert.
De Hasseltse bevolking groeit en hierdoor neemt de vraag naar begraafruimte alsmaar toe. Aan het begin van de huidige legislatuur werd beslist om het gebruik van niet-betalende gronden en nissen nauwer op te volgen. Om op die manier ook begraving in eigen buurt te kunnen garanderen voor elke Hasselaar. Maatregelen drongen zich dus op.
“De laatste ontgravingen op onze kerkhoven dateren van meer dan 15 jaar geleden. Elk bestuur dat volgde, schoof deze beslissing voor zich uit. Als we deze maatregelen nu niet zouden nemen, kampen we op korte termijn met plaatsgebrek op de Hasseltse kerkhoven”, legt schepen Libert uit. “De wet voorziet voor ‘concessievrije’ graven en nissen een zogenaamde grafrust van 10 jaar. Dit betekent dat deze graven en urnen voor een termijn van 10 jaar behouden blijven. In Hasselt gaan we hier echter soepel mee om en maken we een graf of nis zonder concessie pas na 25 jaar vrij.”
“Bij de graven waar deze termijn intussen verstreken is, zo’n 1000 verspreid over de 11 nog actieve kerkhoven, plaatsten we begin november vorig jaar dan ook een bordje waarbij we de ontruiming of ontgraving na 1 november 2020 aankondigen”, aldus Libert. “Zo hadden nabestaanden ruim een jaar de tijd om alle alternatieven te bestuderen.”
Alsnog een concessie afsluiten voor het huidige graf of de huidige nis is niet mogelijk. Deze gronden en nissen blijven voorbehouden voor kosteloze begravingen en plaatsingen of krijgen een andere functie. Voor een graf is herbegraving in gekochte grond, een galerijgraf met concessie of crematie een mogelijkheid, voor een nis is dat herplaatsing in een gekochte nis, begraving op het urnenveld met concessie of uitstrooiing.
Aanvraagperiode verlengd
“De reacties zijn echter eerder beperkt gebleven. We ontvingen 44 aanvragen voor het wegnemen en verhuizen van een kist uit niet-gekochte volle grond. Daarnaast kregen we 9 aanvragen voor het wegnemen en verhuizen van een urne uit een niet-gekocht columbarium. We willen zeker zijn dat elke nabestaande de kans gekregen heeft om te beslissen wat er gebeurt met de graven van hun geliefden. Daarom verlengen we de aankondiging en de mogelijkheid tot reactie tot 15 januari. Aanvragers mogen zich richten tot onze dienst burgerlijke stand”, vertelt schepen Libert.
Instabiele graven vervangen door groen
“We hebben ook gemerkt dat verschillende grafstenen in slechte staat verkeren. Zo staan de kopstenen scheef of zijn de dekstenen verzakt. Een aantal bezoekers van onze kerkhoven stoort zich hier aan, want dergelijke graven houden steeds een risico in. Zo brachten omgevallen kopstenen al schade toe aan andere grafmonumenten, met vervelende verzekeringskwesties tot gevolg. Ook bemoeilijken deze instabiele grafstenen het onderhoud door onze diensten. Dergelijke situaties willen we in de toekomst vermijden. Daarom werden ook deze graven vorig jaar gemarkeerd met een bordje, waarop we voorstellen om het graf na 1 november 2020 te vervangen door mooie beplanting. Het gaat daarbij om de elf begraafplaatsen waar we nog actief begraven en dus niet om graven op het monumentaal kerkhof langs de Kempische Steenweg. Nabestaanden die dit niet wensten, kregen een jaar de tijd om het graf te renoveren. Gebeurde dit niet, dan verwijderen onze diensten zelf kosteloos de oude grafsteen en onderhouden we nadien zelf de beplanting. De concessie die op het graf rust, blijft gewoon doorlopen. Ook hiervan verlengen we de aanvraagperiode.”
Onderhoudsdiensten van de stad beginnen op korte termijn met de individuele ontgravingen van reeds aangevraagde graven. De ontruiming van volledige percelen start begin februari.