Verledding stad Hasselt op schema: 1 op 8 lichtpunten al omgebouwd

De stad Hasselt besliste in 2019 om tegen 2030 haar integrale openbare verlichting (OV) om te bouwen naar ultrazuinige, interactieve ledverlichting. Met een grootschalig project wil het stadsbestuur deze volledige omzetting naar led versneld doorvoeren. “We zitten mooi op schema”, aldus schepen Laurence Libert, bevoegd voor Openbare Werken.

De Vlaamse regering heeft de ambitie uitgesproken om tegen 2030 het volledige OV-park in Vlaanderen – in totaal goed voor 1,2 miljoen lichtpunten – te laten vervangen door led.

“De stad Hasselt neemt deze uitdaging voor lokale besturen graag aan als onderdeel van ons eigen actieplan”, legt schepen Libert uit. “Momenteel zit die verlichtingsoperatie mooi op schema: eind 2020 was al ruim 12% van alle openbare verlichtingspunten – 1 op 8 – omgebouwd naar led. Oorspronkelijk zou het verleddingsproces organisch – en dus trager – verlopen door de geleidelijke vervanging van kapotte lampen en door bij nieuwe lichtpunten direct led te installeren. Maar we hebben besloten er extra vaart achter te zetten.”

Overeenkomst met Fluvius

Om dit verleddingsproject te realiseren, sloeg het stadsbestuur de handen in elkaar met netbedrijf Fluvius, dat instaat voor de praktische uitvoering.

“We helpen lokale besturen om hun lichtpark doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken”, zegt Johan Cuyt, regiomanager Regio Limburg-Zuid van Fluvius. “Dit is mogelijk dankzij de technologie van interactieve ledverlichting, waarmee je elke lamp vanop afstand individueel kunt instellen en aansturen. Bij defect versturen de ledlampen bovendien automatisch een melding.”

Verledding in cijfers

Stad Hasselt telt in totaal 14.625 openbare lichtpunten, waarvan eind 2020 al 12,65% omgebouwd was tot led. Bedoeling is om met een gestage, versnelde ombouw tegen 2030 alle verlichtingspunten om te bouwen.

“We mikken hiermee vooral op een forse daling van ons energieverbruik en CO2-uitstoot”, vertelt schepen Libert. “Dankzij de versnelde verledding dalen het energieverbruik en de CO2-uitstoot 12 tot 15 keer sneller dan via het oorspronkelijke ombouwprogramma. Het effect begint zich al licht af te tekenen: in 2020 bedroeg het jaarlijkse energieverbruik van de stad 5.227.271 kWh, t.o.v. 5.247.051 kWh in 2019.”

Voordelen ledverlichting

Naast een daling van de CO2-uitstoot en een besparing op energieverbruik heeft de vervanging van de klassieke lichtpunten door interactieve ledlampen nog heel wat voordelen.

“Zo kunnen we onze verlichting fijnmaziger aftellen, zijn er minder onderhoudskosten dankzij monitoring op afstand en we kunnen lichthinder bestrijden want de lichtsterkte is aanpasbaar”, besluit schepen Libert.

Facebook
Twitter
LinkedIn