Upcycling art als wapen tegen Hasselts zwerfvuil

Een pop vervaardigd uit zwerfvuil, afvalkunstwerken in etalages en doorzichtige afvalbakken met daarin verzameld zwerfvuil. Stad Hasselt pakt uit met een nieuwe bewustmakingscampagne tegen zwerfvuil. “We willen de Hasseltse neuzen nogmaals op de afvalfeiten drukken”, aldus schepen Laurence Libert, bevoegd voor Propere Stad.

Jaarlijks wordt in mei een hele maand stilgestaan bij de impact van afval op het milieu en hoe afval vermeden kan worden. Stad Hasselt trok met de vraag ‘Afval weggooien, is dat (g)een kunst?’ naar kunstminnende Hasselaren van PXL-MAD School of Arts, de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten en The School/Maison Florida.

“Uiteraard is het geen kunst om afval op de grond gooien, want daar is nauwelijks talent of creativiteit voor nodig. Bij het creëren van kunst is dat wel het geval”, legt schepen Libert uit. “Dat tonen de verschillende werken die vervaardigd zijn door leerlingen van de Hasseltse verschillende kunstscholen die te zien zijn in ons straatbeeld. De kunstenaars lieten hun verbeelding de vrije loop om tot deze upcycling art te komen, waarmee afval tot kunst wordt verheven. Al zou het nóg beter zijn als upcycling art niet zou bestaan. Er zijn immers voldoende stoffen waarmee kunst kan gemaakt worden, afval is niet nodig. We willen met deze actie mensen dan ook nogmaals doen beseffen hoeveel afval we wel niet produceren én verspreiden.”

De kunstwerken staan in etalages verspreid over de stad, aan de Gelatineboulevard, op het binnenplein van het Ursulinenhof en in de TT-wijk. Daarnaast beweegt een levensgrote pop gemaakt van zwerfvuil zich op woensdag 11 mei doorheen Hasselt, om mensen aan te spreken om geen afval op de grond te gooien.

“De studenten van PXL-MAD School of Arts, die deze pop vervaardigden met Hasselts zwerfvuil, gaven hem de naam ‘De Schuldige’ ”, gaat schepen Libert verder. “We hebben immers allemaal wel eens de neiging om vooral naar anderen te kijken en anderen de schuld te geven van zwerfvuil. Maar we zijn allemaal zowel oorzaak als oplossing van het probleem. Of zoals we het in Hasselt graag zeggen: we zijn allemaal Team Propere Stad.”

De impact van zwerfvuil op ons milieu is niet te onderschatten. Iedereen kent bijvoorbeeld het fenomeen ‘plastic soup’. Per uur belandt er een hoeveelheid plastic in zee waarmee je 11 olympische zwembaden kan vullen.

“De grootste boosdoener is vuilnis dat van straten via rivieren naar de zee stroomt”, duidt schepen Libert. “Ook vanuit onze stad gebeurt dit, helaas. In de Demer alleen al visten we het afgelopen jaar ca. 1160kg plastic op. Maar ook in onze straten wordt er nog te veel zwerfvuil achter gelaten. Onze Mooimakers hebben samen op 1 jaar tijd 895 zakken zwerfvuil verzameld.”

Doorzichtige afvalbakken

Daarnaast werden er op 3 locaties grote glazen doorzichtige afvalbakken geplaatst – aan het station, aan skatepark Kapermolen en in de Grote Breemstraat – waarin afval wordt verzameld dat sinds begin deze maand opgeruimd werd op die locatie zelf.

“Het zijn 3 echte hotspot-locaties voor zwerfvuil”, besluit schepen Libert. “We willen zo de neuzen eens echt op de afvalfeiten drukken en aantonen wat we op slechts één maand verzamelen op één plaats. Want dat blijft op sommige plaatsen gewoon te veel. Met ons Team Propere Stad proberen we de stad zo proper mogelijk te houden, met veel sensibiliseringsacties, met o.a. gescheiden afvalverzameling, enz… Het vermijden van afval is natuurlijk de eerste oplossing, maar het op de juiste manier weggooien is het eenvoudigst.”

Facebook
Twitter
LinkedIn