Het bestuursakkoord dat we begin 2019 aan de Hasselaar presenteerden, toonde een duidelijke ambitie. ‘Hasselt, groot(s) op mensenmaat’ was de titel die de lading moest dekken. Die belofte hebben we meer dan waargemaakt. Van provincieplaatsje aan de Demer zijn we vandaag uitgegroeid tot fiere hoofdstad van Limburg die trendsetter is op heel wat domeinen van de samenleving. Hasselt staat nu terug op de kaart.

Nochtans waren het misschien wel de meest uitdagende vijf jaren uit de naoorlogse geschiedenis van Hasselt. Een wereldwijde gezondheidscrisis. Een oorlog aan de grenzen van Europa. Een energiecrisis zonder voorgaande. Dit alles had een stevige invloed op het beleid van onze stad. Toch hield het ons niet tegen om de noodzakelijke maatregelen te nemen om die crisissen op te vangen maar tegelijkertijd een weldoordacht beleid te voeren én stevig te investeren in de Hasselaar.
Alle verwezenlijkingen van de afgelopen vijf jaar opsommen, zou ons veel te ver leiden. Maar de kernpunten zijn duidelijk.

We pakten de openbare infrastructuur aan waarbij de complete make-over van de binnenstad misschien het meest in het oog springt maar zeker niet alleen staat. Heel wat wegen, fiets- en voetpaden werden vernieuwd. Een huzarenwerk dat echter nog steeds niet af is en waarmee we zeker doorzetten als we terug deel mogen uitmaken van het stadsbestuur.

Dankzij sterke citymarketingcampagnes groeide Hasselt uit tot dé winkel- horeca- en belevingsstad van de Euregio. De bezoekerscijfers van onze stad én logies breken alle records. We investeerden volop in de sportbeleving van de Hasselaar, zowel qua infrastructuur als qua topsportevenementen. ‘Hasselt, sportstad’ kreeg zo de invulling die het verdient.

Met een enorme inhaalbeweging kreeg ons onroerend erfgoed de broodnodige opfrisbeurt na decennia van verwaarlozing. Dankzij dit stadsbestuur werd het Prinsenhof in Kuringen volledig gerenoveerd, kreeg de kathedraal een nieuw dak, werd de basiliek vernieuwd, ligt er een nieuw dak op het historisch stadhuis, enz…. Allemaal enorme investeringen die de vorige besturen voor zich uit schoven. Wij pakten ze aan. Bovendien dachten we ook aan de toekomst en startten we met de bouw van een nieuw kunstenhuis.

Ons vrijwilligersbeleid wordt tot ver buiten Limburg bewonderd. Op vlak van gezondheid groeiden ‘Hasselt, hartvriendelijke stad’ en ‘Hasselt, dementievriendelijke stad’ uit tot begrippen waarvoor we in heel Vlaanderen gerespecteerd worden. De toegankelijkheid van Hasselt werd systematisch aangepakt. Op die ingeslagen weg gaan we resoluut verder.
Wat deze prestaties zo mogelijk nog straffer maakt, is dat we ondertussen ook onze rekeningen op orde brachten. Als een goede huisvader halveerden we de schuldenberg die we geërfd hadden. Dit geeft ons zuurstof om te blijven investeren.

Bovendien deden we deze inspanningen in héél Hasselt. Inclusief deelgemeenten. En binnenkort inclusief Kortessem. Maar dit werk is natuurlijk nooit af. De juiste weg is ingeslagen. We wandelen er graag op verder. Aan ambitie zal het ons opnieuw niet ontbreken. Ons verhaal is dat van een Hasselt waar de Hasselaren thuis zijn. Lokale besturen staan het dichtst bij de burger. Wij kunnen nog echt beslissingen nemen die ervoor zorgen dat mensen zich blijven ‘thuis voelen’ in de eigen buurt. Dat burgers zich ergens goed voelen, verbonden mee voelen, verankerd zijn.

Wij hopen alvast dit beleid met uw steun ook de volgende jaren verder te zetten en zo van Hasselt uw thuis te maken.

Lees hier het volledige programma: