Stadsbestuur wil speelplek op 400m van elk kind

De stad Hasselt werkte een nieuwe visie uit rond haar speelbeleid. Daarin stelt het stadsbestuur als ultieme doel een veilige en aangename speelplek op 400 meter van elk kind. “Niet enkel de aanleg van nieuwe speelpleinen moet helpen om die doelstelling te bereiken. We willen ook schoolspeelplaatsen publiek openstellen en meer aandacht vragen voor speelruimte binnen nieuwe verkavelingen”, aldus schepenen Habib El Ouakili en Laurence Libert.

 “In 2014 ontving Hasselt het label Kindvriendelijke Stad. De stad engageerde zich toen formeel om de rechten van het kind binnen alle beleidsdomeinen steeds nadrukkelijk op het voorplan te plaatsen. Het recht op spelen is één van die basisrechten. Daarom willen we als bestuur sterker inzetten op het uitbreiden van de hoeveelheid speelruimte in Hasselt”, vertelt schepen van Jeugd Habib El Ouakili. “Concreet vinden we dat elk kind op maximaal 400 meter van zijn woning een plek moet vinden waar het veilig en aangenaam is om te spelen. Speelruimten vervullen immers een belangrijke sociale functie binnen een wijk. Ze stimuleren kinderen om buiten te komen, elkaar te ontmoeten, met elkaar te spelen en nieuwe vriendjes te maken. Zo’n plek hoeft niet altijd het klassieke speeltuintje te zijn. Kinderen vormen met de nodige creativiteit en fantasie immers alles om tot een speelparadijs. Om onze ambitie kracht bij te zetten werkten we nu een nieuwe visie uit. Deze willen we de komende jaren uitrollen.”

Evenwichtigere verdeling

“Bij de opmaak van onze nieuwe visie bracht een interne werkgroep het aanbod dat vandaag in onze stad aanwezig is uitgebreid in kaart. Dit met als doel alle hiaten op te sporen”, vertelt schepen Laurence Libert die verantwoordelijk is voor de plaatsing en het onderhoud van speeltoestellen in Hasselt verder aan. “Hasselt beschikt in totaliteit over 95 verschillende locaties die we beschouwen als speelterrein. Deze tellen 122 genummerde speelpleinen. Daarnaast beschikt onze stad over 36 sportveldjes en 5 skateterreinen. Aan dit aanbod aan speelruimte koppelde de werkgroep ook een schaalniveau. Niet elk speelpleintje kent immers een even grote aantrekkingskracht op de omgeving. Zo hebben onze kleine speeltuintjes een bereik op straatniveau en trekken onze grotere speeltuinen kinderen binnen een straal van zo’n 800 meter aan. Ook hielden we bij de bepaling van dit schaalniveau rekening met fysieke barrières zoals spoorwegen en drukke invalswegen. Deze vormen een te hoge drempel voor een kind en toppen het bereik van een speeltuintje dus af. Wat bij deze uitvoerige analyse meteen opviel is dat de speelplekken binnen onze stad, zowel op vlak van locatie als aantrekkingskracht binnen de omgeving, ongelijk verspreid zijn. Zo beschikt de Heilig Hartwijk over heel wat minder aanbod dan de andere wijken binnen de Grote Ring en hinkt Rapertingen achterop ten opzichte van de andere wijken buiten de Singel. Daarom streven we binnen onze nieuwe visie naar een meer evenwichtige verdeling waarbij we alle Hasseltse kinderen vlot bereikbare en kwalitatieve speel- en ontmoetingsruimte willen bieden binnen een straal van 400 meter rondom de woning. Die 400 meter is niet lukraak gekozen. Dat is de afstand die vaak gekoppeld wordt aan de term ‘op loopafstand’.”

Uitbreiding op meerdere manieren

“Ons plan lijkt op het eerste zicht enorm ambitieus, maar is zeker niet onmogelijk”, aldus schepen El Ouakili. “Een uitbreiding van onze speelruimte kan immers op meerdere manieren en betekent niet altijd de aanleg van een geheel nieuw speelpleintje door de stad. We merken immers dat in Hasselt heel wat extra aanbod aanwezig is, maar dit eigenlijk niet altijd optimaal wordt benut. Zo beschikken heel wat scholen en buitenschoolse kinderopvangen over speelruimte die met uitzondering van de openingsuren niet wordt gebruikt. Daarom gaan we met een aantal directies in overleg om deze na de uren open te stellen voor de buurt. Verder willen we de kaart van het kind ook sterker trekken bij de beoordeling van nieuwe verkavelingsplannen en ontwikkelingsprojecten. Vaak is er heel wat potentieel aanwezig om nieuwe speelruimte aan te leggen, maar wordt ook dit niet altijd optimaal benut. Willen we jonge gezinnen naar onze stad trekken, dan is dit echter cruciaal.”

Meer kindvriendelijk stadscentrum

“Uiteraard blijven we ook als stad investeren in bijkomende speelruimte, het verhogen van de invloed van onze bestaande speelpleintjes en het onderhoud van onze speeltoestellen”, onderstreept schepen Libert. “Hiervoor reserveren we jaarlijks 100.000 euro. Omdat grote tuinen in meer residentiele wijken voor heel wat kinderen al veilige speelruimte bieden, willen we prioritair inzetten op de dichtbevolkte wijken met kleine tuintjes en veel jonge gezinnen. Hoe die speelruimte er exact uitziet, mag vernieuwend en minder conventioneel zijn. We leggen de nadruk op avontuurlijk spel en interactiviteit. Zo biedt een hindernissenparcours met een aantal strategisch geplaatste boomstammen voor bepaalde leeftijdscategorieën vaak meer uitdaging dan de traditionele schommel. Verder willen we ook nadrukkelijk werk maken van een meer kindvriendelijk centrum. De basis hiervan werd zo’n jaar geleden al gelegd met de integratie van een aantal spelprikkels. Daarop willen we verder bouwen met een aantal prikkels die ofwel bewust ofwel functioneel onderdeel uitmaken van de openbare ruimte. Ze moeten wel passen binnen de architecturale sfeer van de nabije omgeving.”

Inclusieve speeltoestellen en speelweefsels

“Ook inclusiviteit blijft een belangrijk aandachtspunt. Daarom voeren we een toegankelijkheidstoets in voor alle speelterreinen en willen we het aantal speeltuigen op maat van kinderen met een beperking verder uitbouwen”, geeft schepen El Ouakili aan. “Tussen de verschillende speelpleintjes willen we ook werken aan de inrichting van zogenaamde kindlinten en speelweefsels. Dat zijn veilige verbindingen die de voor kinderen aantrekkelijke plaatsen met elkaar verbindt: scholen, speeltuintjes, jeugdlokalen maar bijvoorbeeld ook bespeelbare publieke ruimte. Momenteel worden alle trage wegen op Hasselts grondgebied geïnventariseerd. Dit netwerk gaat hiervoor een waardevolle bijdrage betekenen. Belangrijk bij dit alles is uiteraard de stem van de kinderen en jongeren zelf. We willen hen dan ook laten participeren bij de verdere uitbouw van ons speelaanbod en de onderlinge verbindingen.”

Speelplan

De stad bundelde haar speelpleinen intussen ook in een speelplan. Deze kaart geeft een overzicht van alle speelruimte in de binnenstad en de wijken. Het speelplan vind je op www.hasselt.be/speelpleinen. Een papieren versie kan je aanvragen via de Jeugddienst van de stad.

Facebook
Twitter
LinkedIn