Stad Hasselt zet vernieuwing binnenstad verder

Stad Hasselt zet haar hernieuwing van het openbaar domein in de binnenstad ook in 2021 verder. In eerste instantie krijgt de Kortstraat, de Hoogstraat en de Maastrichterstraat een fris uitzicht. “We blijven inzetten op een mooie uniforme binnenstad waar bewoners en bezoekers trots op zijn”, aldus schepen van Openbare Werken, Laurence Libert.

De afgelopen twee jaren werd er reeds hard gewerkt aan de vernieuwing en de modernisering van het openbaar domein in de Hasseltse binnenstad. Dit om de aantrekkingskracht als woon- en winkelstad te vergroten. Zo kregen de Kapelstraat, Kleine Maastrichterstraat, Koning Albertstraat en de Grote Markt een nieuw jasje.

“Maar daar stopt het uiteraard niet. We zetten de vernieuwing in 2021 gewoon verder, met als eerste projecten nieuwe bestrating in de Kortstraat, Hoogstraat en de Maastrichterstraat rondom het Borrelmanneke”, legt schepen Laurence Libert uit. “We willen een uniform en kwaliteitsvol geheel creëren in ons stadscentrum, dat zich optimaal leent voor ontmoeting, handel, horeca, beleving en ontspanning.

“We zijn het jaar gestart met de laatste afwerking van de Grote Markt en de Koning Albertstraat. We plaatsen binnenkort een nieuwe H-vormige bank rondom de monumentale boom op de Grote Markt, een heuse eyecatcher. In de Koning Albertstraat vernieuwen we de bomen, plaatsen we nieuwe zitbanken en fietsenrekken én het Marktboerinneke krijgt opnieuw een ereplaats!”

De eerste bestrating die heraangelegd wordt in 2021 is die van de Maastrichterstraat.

“Midden februari – afhankelijk van de weersomstandigheden – breken we rondom het Borrelmanneke de bestaande bestrating integraal op. Daarna worden de straatkolken en inspectieputten aangepast om dan over te gaan tot de aanleg van  de betonverharding en daarnaast kasseien. Als laatste zullen we ook enkele nieuwe banken, fietsenrekken en vuilnisbakken plaatsen. De werkzaamheden zullen zo’n zes weken duren, waarna de beton vier weken moet uitharden. Ook de kasseiverharding moet vier weken uitharden. Gedurende de werken is enkel doorgaand verkeer mogelijk voor fietsers en voetgangers.

Kortstraat

“Begin maart starten we dan in de Kortstraat, tussen de Grote Markt en de Sint-Quintinuskathedraal. De tijdelijk aangelegde verharding die daar momenteel ligt wordt helemaal opgebroken. Vervolgens wordt er een ondergrondse stroomkast, nieuwe bomen en straatkolken geplaatst. Als dit afgerond is krijgt de straat dezelfde klinkerverharding zoals op de Grote Markt. De werken zelf nemen drie weken in beslag, waarna de nieuwe bestrating nog vier weken moet uitharden. Voetgangers en fietsers zullen steeds doorheen de werfzone kunnen bewegen”, aldus schepen Libert.

Hoogstraat

Afhankelijk van de voortgang van bovenstaande werven zullen de werken in de Hoogstraat in maart aanvatten.

“In de Hoogstraat vanaf de Grote Markt tot aan de Fruitmarkt breken we eveneens de bestaande bestrating op. De nutsmaatschappijen zullen er eerst de vernieuwde leidingen koppelen aan de woningen. Dit zal ongeveer drie weken duren. Daarna brengt onze aannemer er een betonnen middenstrook aan zoals in de Koning Albertstraat en wordt de zone langs de winkels voorzien van een kasseiverharding. Dit zal zo’n vier weken in beslag nemen waarna de bestrating ook weer vier weken moet uitharden”, legt schepen Libert uit.

“In de werken in de Hoogstraat nemen we de feedback die we van de Hasselaren ontvingen om meer oog te hebben voor toegankelijkheid mee. De betonstrook in het midden van de straat geeft zo meer comfort aan rolstoelen, kinderwagens en de hakken van de dames”, ligt schepen Libert verder toe.

Dorpsstraat – Minderbroederstraat

De stad bekijkt samen met de nutsmaatschappijen ook de heraanleg van de Dorpsstraat – Minderbroederstraat, in navolging van de gasontploffing. “We zijn aan het onderzoeken hoe we die heraanleg het best aanpakken. We voorzien deze werken in het voorjaar, maar op dit moment is de exacte planning nog niet klaar”, besluit schepen Libert.

Facebook
Twitter
LinkedIn