Stad Hasselt wil een duidelijk beeld krijgen van de staat van haar patrimonium. Op 3 locaties vindt voor het eerst een visuele inspectie plaats door middel van een droneopname. “Het gebruik van drones heeft talloze voordelen, zoals risicoverlaging, efficiëntie en kosten-baten”, aldus schepen Laurence Libert, bevoegd voor Gebouwen.
Het huidige stadsbestuur heeft als uitgesproken ambitie de opmaak van een duurzame vastgoedstrategie. Dit houdt in dat het bestuur een toetsing doet van de beschikbare gebouwen, gebruikers en contracten aan de doelstellingen die ze vooropstelde.
“Dat houdt ook in dat we een duidelijk beeld willen krijgen van de staat van ons patrimonium. Een waardevol gebouw kan op die manier op lange termijn een duurzame invulling krijgen, eventueel gekoppeld aan de nodige renovatiewerken. Daarnaast kunnen we gebouwen in slechte staat verbouwen, verkopen of slopen”, legt schepen Libert uit.
“Om op een eenvoudige manier zicht te krijgen op de staat van een gebouw doen we beroep op een externe partner, die de gebouwen grondig screent conform de vastgelegde Vlaamse norm (NEN2767) en op basis van visuele inspecties.”
De screening gebeurt door middel van een vastgelegde meet- en registreermethode. Van ieder materiaal, elk element en iedere detaillering wordt vastgesteld wat de eventuele gebreken zijn en dit levert een score op voor elk gebouw, van 1 tot 6.
“De uiteindelijke score die een gebouw krijgt, is afhankelijk van de ernst, de intensiteit en de omvang van de waargenomen gebreken. De scores laten toe om prioriteiten te bepalen in de renovatiewerken, maar ook om op financieel vlak een planning op lange termijn op te maken, en dit voor zowel investeringsprojecten als voor de onderhoudskosten”, vervolgt schepen Libert.
“We zetten nu voor ’t eerst een drone in voor zo’n visuele inspectie van de buitenzijde van 3 grote gebouwen, nl. de centrale werkplaatsen, de sporthal van Alverberg en de basisschool in Kermt. Het gebruik hiervan heeft talloze voordelen. Zo vervangt het risicovolle (menselijke) handelingen zoals inspecties op grote hoogte, ligt het kostenplaatje tientallen keren lager, kan de uitvoering van de inspectie veel sneller en zijn de beelden achteraf gemakkelijk te herbekijken en te gebruiken als uitgangspunt voor renovatiewerken. Zo willen we de staat van ons volledige patrimonium onderzoeken en inventariseren”, vertelt schepen Libert.
Voorbeelden
De Olva-site is een project waarbij tot sloop zal overgegaan worden. Voorbeeld van een gebouw binnen het stadspatrimonium dat te koop staat is bijvoorbeeld AC Thonissen.
“De verkoop hiervan liep niet helemaal van een leien dakje. Maar we zijn recent in zee gegaan met COVAST cvba, dat gespecialiseerd is in het begeleiden van overheden bij vastgoedtransacties. Zij zetten het gebouw opnieuw in de markt en hebben ervaring in de verkoop van onroerende goederen van overheden”, zegt schepen Libert.
“Op dit ogenblik is er geen enkele impact op de begroting van de Stad Hasselt. Er staan een aantal gebouwen en gronden ingepland voor verkoop in de begroting , maar die zijn pas voorzien in de volgende jaren. De opportuniteit van eventuele verkopen zal uiteindelijk dossier met dossier beoordeeld worden”, besluit schepen Frank Dewael, bevoegd voor Financiën.