Stad Hasselt wil bemalingswater van grote bouwwerven en wegenwerken hergebruiken

Door de aanhoudende droogte dreigen heel wat land- en tuinbouwers in de problemen te geraken met hun oogst. Om deze primaire sector te ondersteunen, onderzoekt de stad Hasselt de mogelijkheid om bemalingswater van grote bouwwerven en wegenwerken gratis ter beschikking te stellen. Ook wil de Stad er de beplanting op het openbaar domein mee besproeien. Proefprojecten op de private werf Hastrid en tijdens rioleringswerken in Kuringen-Heide, moeten uitwijzen of het bemalingswater geschikt is en hoe dit vlot ter beschikking kan worden gesteld.

“Op heel wat werven waar grondwerken nodig zijn, pompen aannemers grondwater op. Dat water verdwijnt in de meeste gevallen rechtstreeks in de riolering. Als je weet dat onze zomers alsmaar droger worden, onze waterreserves onder druk staan en we vanuit de overheid dus steeds vaker oproepen om spaarzaam met water om te springen, dan besef je dat dit niet met elkaar rijmt. Daar willen we als stadsbestuur dan ook structureel iets aan doen, zodat zo weinig mogelijk water verloren gaat”, geeft schepen bevoegd voor Klimaat Joost Venken aan.  

“Door deze werven op te lijsten, afspraken te maken met de bouwheren en het opgepompte water na kwaliteitscontrole gratis ter beschikking te stellen, willen we onze lokale landbouwers uit de nood helpen. Maar voor het zover is, gaan we proefdraaien met onze eigen uitvoeringsdiensten. Zij gaan het bemalingswater gebruiken voor het bewateren van de beplanting op het openbaar domein”, aldus Laurence Libert, schepen bevoegd voor Openbare Werken en Groenonderhoud.

Schepen Joost Venken, schepen Marc Schepers en schepen Laurence Libert

Kwaliteit bepalend

“Voor dit proefproject werken we samen met onze aannemer van de rioleringswerken in Kuringen-Heide en de van het woonproject Hastrid aan de Koningin Astridlaan, met aannemer Democo. Momenteel onderzoeken we op beide locaties de kwaliteit van het opgepompte water en wat eventueel nodig is om dit geschikt te maken voor de land- en tuinbouw”, verduidelijkt schepen Laurence Libert. “Over het algemeen bevat het Hasseltse grondwater vaak veel ijzer. Dit maakt dat het niet geschikt is voor eender welke doeleinden. Sterk ijzerhoudend water heeft een dieprode kleur. Die geeft hardnekkige vlekken op tegels of andere verharde oppervlakten, wat een aantal toepassingen alvast uitsluit. Daarnaast speelt de aanwezigheid van bepaalde bacteriën een bepalende rol en varieert de waterkwaliteit ook op factoren van plek tot plek. Er komt dus heel wat meer bij kijken dan louter het water opvangen en verdelen. Zodra we een concrete manier van werken hebben bepaald en voldoende garanties kunnen geven over de waterkwaliteit, willen we het water ook ter beschikking stellen van onze land- en tuinbouwers;”

Ervaring

Voor Democo is de recuperatie van het grondwater niet helemaal nieuw. Eerder deden ze het al succesvol. Dat is mogelijk dankzij speciale kranen die zij installeren.

“Het is positief dat de stad Hasselt op een structurele manier wil bekijken hoe ze samen met ons de verspilling van dat grondwater wil tegengaan. Het belangrijkste is dat er gekeken wordt naar de kwaliteit van het water zodat het zeker door de juiste partij gebruikt kan worden. Bovendien zijn wij als aannemer vaak slechts te gast in buurten maar onze impact op de infrastructuur is erg groot. We zien het dan ook als één van onze belangrijkste taken om iets terug te geven aan de maatschappij en tegelijkertijd bij te dragen aan een beter milieu. Grondwater teruggeven – zeker in tijden van droogte – is daar een perfect voorbeeld van”, aldus Frederik Bijnens van Democo.

De Limburgse aannemer bekijkt de mogelijkheden om standaard het grondwater te recuperen op al haar werven in België.

Hastrid-site

Formeel kader

“Blijkt dit proefproject een succes, dan overwegen we om het principe ook te formaliseren binnen onze vergunningsprocedures”, geeft schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Schepers aan. “Wie vandaag de dag droogzuiging voor het oppompen van grondwater wil plaatsen, moet hiervoor steeds een vergunning aanvragen bij de Stad. We beschikken dus al over een goed overzicht van de werven waar bronbemaling plaatsvindt. Het zijn voornamelijk de randvoorwaarden waarvoor nog een kader nodig is: voor welke type van werven zien we graag een duurzame oplossing voor de bronbemaling, op welke manier … Wij kijken daarbij specifiek richting de grotere werven, waar aanzienlijke hoeveelheden grondwater worden opgepompt. Maar dat neemt niet weg dat we in een volgende stap ook kunnen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn bij particuliere werven.”

Maatregelen nodig

“Te lang zijn we van het idee geweest om overtollig water zo snel mogelijk af te voeren, uit vrees voor problemen of omdat er voldoende voorraad was. Maar laat duidelijk zijn dat initiatieven als deze broodnodig zijn, willen we oppompverboden en watertekorten zoals afgelopen mei vermijden. Als stad nemen we daarin graag het voortouw, maar ook meer bewustwording bij bouwheren, projectontwikkelaars en de Hasselaar in het algemeen speelt een bepalende rol.”, besluit schepen Joost Venken.

Facebook
Twitter
LinkedIn