Audit Vlaanderen stelde afgelopen week haar rapport voor rond het beheer van ICT-risico’s bij lokale besturen. Uit rondvraag en onderzoek bij 144 (van de 300) lokale besturen blijkt dat de situatie in heel wat gevallen ‘zorgwekkend’ is. Het Hasselts stadsbestuur maakt zich echter sterk dat er ook good practices zijn en dat lokale besturen van elkaar kunnen en moeten leren.
“Cybersecurity staat hoog op de agenda”, legt schepen Frank Dewael, bevoegd voor ICT & Digitalisering. “En ik moet zeggen dat we in Hasselt heel wat inspanningen doen en maatregelen nemen op het vlak van cyberveiligheid. Onze ICT-dienst zet zich dag in dag uit in om ons netwerk en onze systemen veilig te houden en te beschermen tegen ongewenste bezoekers. We blijven daarin ook de volgende jaren verder investeren. Dat klinkt misschien minder mooi dan vragen om meer blauw op straat, maar de online criminaliteit blijft stijgen. Daarom is investeren in digitale veiligheid essentieel, voor ieders gegevens.”
Maar liefst 1,1 miljoen euro in 4 jaar tijd wordt er in totaal geïnvesteerd.
“Er wordt in het rapport van Audit Vlaanderen gewag gemaakt van te weinig structuur wanneer er van digitalisering een prioriteit gemaakt wordt”, gaat schepen Dewael verder. “Ik denk dat we met onze recent uitgewerkte toekomststrategie “Digitaal Hasselt” het tegendeel bewijzen. Met die strategie brengen we de digitale transformatie van onze dienstverlening op een zeer concrete én gestructureerde manier een versnelling hoger. Een belangrijke pijler in deze visie is net cyberveiligheid. We zijn er ons zeer van bewust dat we werken met privacygevoelige data. We zetten dus maximaal in om deze gegevens te beschermen.”
De beveiliging gebeurt op verschillende manieren.
“Uiteraard gaan we niet onze verdedigingsmechanismes in detail prijsgeven”, aldus schepen Dewael. “Maar bewustwording creëren bij onze medewerkers is een belangrijk punt. De mens is helaas vaak de zwakste schakel wanneer het gaat over cybersecurity. Daarnaast zetten we ook volop in op andere initiatieven. We hebben een slimme scanner die onze systemen van binnenin monitor en aangeeft waar kwetsbaarheden kunnen zijn. Zo weten we snel waar en wanneer we moeten ingrijpen. We nemen als centrumstad hierin ook een voortrekkersrol op. We hebben de aankoop van deze scanner zo georganiseerd dat andere lokale besturen op een eenvoudige en snelle manier hier ook een beroep op kunnen doen. Ze kunnen gebruik maken van onze expertise en ze vermijden zelf kosten te moeten om het dossier in de markt te zetten.”
Meer samenwerking
“Ik denk dat we als lokale besturen naar de toekomst toe meer oog moeten hebben, bij het opmaken van overheidsopdrachten, dat we de noden collectief in kaart kunnen brengen”, vervolgt schepen Dewael. “Vandaag werken we nog teveel op een eiland, per gemeente, waardoor elk lokaal bestuur onnodig tijd en energie moet steken in vaak technische aanbestedingen”.
Elk bestuur zal de afweging moeten maken welke maatregelen vereist zijn, maar samenwerking kan de kosten en technische expertise alvast deels bundelen.
“Ook voor andere aanbestedingen gerelateerd aan cyberveiligheid, die we in de toekomst nog plannen, zullen we dezelfde werkwijze hanteren, zodat andere lokale besturen in ons zog kunnen volgen”, besluit schepen Dewael. “Zo gaan we artificiële intelligentie inzetten om te kijken of er verdachte handelingen gebeuren op ons netwerk of op onze systemen. Het is al lang niet meer zo dat virussen de grootste bedreiging vormen. We zien vandaag dat cybercriminelen eerst proberen toegang te krijgen tot het netwerk en vervolgens via de kwetsbaarheden in de systemen hun slag proberen te slaan. De artificiële toepassing zal verdachte bewegingen herkennen, een alarm genereren en soms zelfs ingrijpen door bepaalde toegangen af te sluiten of programma’s te stoppen.”
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers trok naar aanleiding van het rapport van Audit Vlaanderen aan de alarmbel.
“Ik ben verheugd dat minister Somers de aandacht vestigt op een grote uitdaging waar lokale besturen voor staan. De centrumsteden kunnen op dat vlak alvast het voortouw nemen zodat alle 300 lokale besturen hiervan kunnen profiteren.”