Stad Hasselt plaatst extra publieke drinkwaterfonteinen

Stad Hasselt gaat nog voor de zomer 3 drinkwaterkraantjes installeren op openbaar domein. Hasselaren en bezoekers zullen dan het hele jaar door gratis kraanwater kunnen nemen. De drinkwatertappunten komen aan de Bibliotheek Hasselt Limburg, aan Visit Hasselt en aan Zwembad Kapermolen.

De bal ging in september 2020 aan het rollen met een vraag in de gemeenteraad van Open Vld-fractieleider Bart Moors en (toen nog) gemeenteraadslid voor RoodGroen+ Derya Erdogan.

“We ijverden toen voor meer publieke drinkwatertappunten”, leggen Erdogan en Moors uit. “Het is niet alleen een welkome verkoeling op hittedagen, het verkleint ook de afvalberg wanneer meer mensen herbruikbare waterflessen gebruiken, op elk moment van het jaar. We moeten iedereen dan ook zoveel mogelijk aansporen om kraanwater te drinken. We zijn daarom verheugd dat er extra drinkwaterpunten komen in de stad, naast de bestaande drinkwaterfontein op Domein Kiewit. Dit is een gezonde, ecologische en sociale maatregel.”

Verschillende opties werden sindsdien onderzocht. Maar naar aanleiding van het aanbod van De Watergroep, om in 2023 een gratis drinkwaterfontein te plaatsen in elke gemeente of stad die aangesloten is bij de Watergroep, werd er een versnelling hoger geschakeld.

“In samenspraak met De Watergroep kozen we niet voor één maar voor twee drinkwaterfonteinen”, vertelt schepen van Openbaar Domein, Laurence Libert (Open Vld). “De gloednieuwe waterkraantjes zullen nog voor de zomer geplaatst worden aan Bibliotheek Hasselt Limburg (vestiging Dusart) en aan Visit Hasselt in de Maastrichterstraat. Deze worden aangesloten op het reguliere waterleidingnetwerk, maar hiervoor dienen de nodige grondwerken te gebeuren om een aansluiting te voorzien. Daarnaast plaatsen we een buitentappunt aan zwembad Kapermolen, deze kan gewoon aangesloten worden op een bestaande kraan aan de binnenzijde van het gebouw.”

Kwaliteitscontrole

De nieuwe drinkwaterpunten vereisen ook het nodige onderhoud.

“Vermits het om een publieke kraan gaat, zullen op regelmatige basis de kwaliteit controleren”, zegt schepen van Milieu, Nele Kelchtermans (RoodGroen+). “Elke maand zal er een labo-staal genomen worden van elke drinkwaterfontein om te peilen naar de waterkwaliteit. Daarnaast wordt er 2 maal per jaar een grondig onderhoud voorzien. Om de groei van de legionellabacterie – die vooral ontstaat in lang stilstaand water – uit te sluiten, zal er ook om de zoveel tijd automatisch water uit de kraan komen.”

De stad voorziet voor de plaatsing en het onderhoud van de drinkwaterfonteinen 14.000 euro, naast de gratis drinkwaterfontein aangeboden door De Watergroep. Daarnaast zal er ook bekeken worden of, en waar, extra publieke drinkwaterfonteinen geplaatst kunnen worden, bij succes.

Facebook
Twitter
LinkedIn