Stad Hasselt plaatst AC Thonissen terug in de etalage

Het Hasselts stadsbestuur zet AC Thonissen (“Winterthur”) opnieuw in de markt en gaat in zee met COVAST cvba om de openbare verkoop in goede banen te leiden. “Door een nieuwe schatting van de verkoopprijs en de samenwerking met een gespecialiseerd platform reiken onze mogelijkheden tot verkoop nu verder dan voorheen”, aldus schepen Laurence Libert, bevoegd voor Gebouwen.

Sinds de verhuis van de stadsdiensten naar ’t Scheep staat het onroerend goed A.C. Thonissen leeg. De stad wil het gebouw sindsdien verkopen, vermits er geen nieuwe functie voor dit pand was. Midden 2019 keurde de gemeenteraad de prijs en de verkoopsvoorwaarden goed, en werd het gebouw online te koop aangeboden via Biddit.

“Er werd gemikt om via online verkoop een groter publiek aan te trekken. Helaas werd er geen enkel bod uitgebracht. Daarom besloten we een analyse te maken van de eerste openbare verkoop”, legt schepen Libert uit. “Het pand van ca. 13a heeft vele troeven: goede ligging, solide structuur, ondergrondse parkeergarage, meerdere bouwlagen, … Maar ondanks al die troeven moeten we ook naar het potentieel kijken van het gebouw en wat een mogelijke koper met dit pand kan doen.”

Uit analyse blijkt namelijk dat een groot kantoorgebouw als A.C. Thonissen vandaag geen evidentie blijkt te zijn, binnen de contouren van een centrumstad. Er is een algemene trend om dergelijke grotere kantoorgebouwen eerder in de stadsrand te ontwikkelen.

“Het is dan ook aangewezen om voor dit pand na te denken over een stedenbouwkundig kader waarbij een mix van bestemmingen mogelijk is. Dus naast kantoorfunctie, moet er ook nagedacht worden over een commerciële en residentiële functie. Deze mix van bestemmingen brengen uiteraard ook verbouwingen met zich mee, om de constructie aan te passen aan de noden”, gaat schepen Libert verder. “Na deze analyse en na een nieuwe schatting verlagen we de instelprijs naar 4 miljoen euro. Dat is substantieel lager dan het geschatte bedrag destijds door Biddit – ca. 5,5 miljoen euro. Maar dat bedrag bleek te ambitieus te zijn. We vermoeden dat de verlaagde prijs meer mogelijkheden bieden tot verkoop.”

Daarnaast werd besloten in zee te gaan met COVAST cvba, een online biedingsplatform gespecialiseerd in de begeleiding van overheden bij vastgoedtransacties, om de organisatie van de openbare verkoop in goede banen te leiden. 

“Met dit platform zullen we ons meer specifiek kunnen richten op potentiële kopers, uit binnen- en buitenland. We mikken op kwaliteit, minder op kwantiteit. We kiezen daarnaast ook voor een iets commerciëlere aanpak qua vermarkting van het pand. Voorheen werd er geen ‘actieve’ reclame gemaakt om meer geïnteresseerden aan te trekken”, zegt schepen Libert.

Impact op begroting

Het feit dat de opbrengst van het gebouw Thonissen momenteel iets lager ligt dan initieel in de begroting voorzien, vormt geen probleem.

“Een begroting wordt eerst en vooral niet opgemaakt voor één jaar maar onmiddellijk voor meerdere jaren. Momenteel loopt de huidige begroting tot 2025”, legt schepen Frank Dewael, bevoegd voor Financiën, uit. “Door deze langere looptijd, het feit dat zowel ontvangsten als uitgaven tijdens de looptijd van begroting worden verschoven in de tijd en het feit dat dit maar een klein onderdeel is van het volledige meerjarenplan, betekent dit dat er geen probleem is voor de huidige begroting en het bijhorende meerjarenplan. Bovendien stellen we vast dat niet alleen sommige ramingen van ontvangsten lager zijn dan begroot, zoals voor het AC Thonissen, maar dat ook de uitgaven dikwijls lager liggen dan aanvankelijk begroot. Bijgevolg is er een compensatie tussen de minder ontvangsten en de minder uitgaven.”

Facebook
Twitter
LinkedIn