Stad Hasselt ondersteunt innovatief onderzoek naar recyclage van pacemakers

Stad Hasselt onderzoekt samen met Euramedics de mogelijkheden van recyclage van pacemakers en inwendige defibrillatoren. Voor het crematieproces dienen deze toestelletjes steeds verwijderd te worden door een beëdigd geneesheer. “We starten via ons crematorium met het inzamelen van pacemakers en zogenaamde ICD’s, waarna Euramedics de apparaten zal onderzoeken en  recycleren”, aldus schepen Laurence Libert, bevoegd voor het Crematorium.

Medische afval bedraagt ongeveer 3% van alle afval. Op dit moment wordt slechts 8% hiervan gerecycleerd.

“Als stadsbestuur vinden we het belangrijk om de afvalberg maximaal te verkleinen. We nemen hiertoe allerlei iniatieven. Pacemakers en ICD’s (implanteerbare cardioverter-defibrillator) bevatten toxische stoffen zoals CO2, zware metalen en ammoniak. Ze bestaan uit hardware en een batterij en worden momenteel niet gerecycleerd. Het niet-recycleren van deze materialen heeft een grote impact op het milieu. Toen we de vraag kregen van Euramedics om mee te werken aan een innovatief onderzoeksproject rond recyclage van pacemakers en ICD’s hebben we vrij snel toegezegd”, legt schepen Libert uit. “Deze apparaatjes dienen bij de overleden persoon, voor het crematieproces, verwijderd te worden, door een beëdigd geneesheer of de begrafenisondernemer. Dit om beschadiging aan de verbrandingsoven te vermijden. We vragen nu aan onze Hasseltse begrafenisondernemers om de toestellen naar een speciale verzamelcontainer in ons crematorium te brengen. Voor het transport stellen we gratis zakjes met nuttige instructies ter beschikking.”

Hier zullen de pacemakers en ICD’s bewaard worden tot ze overgenomen worden door Euramedics. EURAMEDICS Hospital Product Services zijn gelegen in de Life Science gebouwen van BioVille, op de campus van UHasselt. Euramedics heeft een onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling die de duurzaamheid van medische producten, die nu worden weggeworpen als restafval, onderzoekt, om ze daarna circulair (cradle-to-cradle) een nieuw leven geven.

“De batterijen in een pacemaker hebben een levensduur tussen 5 en 15 jaar en kunnen dus in principe nog jaren meegaan na verwijdering. Als een batterij nog voldoende geladen is, zal deze voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt en daardoor niet als restafval weggeworpen worden. Men onderzoekt ook of deze pacemakers en ICD’s te herimplanteren zijn voor humaan gebruik. Alle andere pacemakers en ICD’s zullen ontmanteld worden en hun onderdelen gerecupereerd worden om zo terug in de productiestroom terecht te komen”, aldus CEO van Euramedics, Dirk Segers.

“Ik ben alvast opgetogen met dit initiatief”, vult Hasselts begrafenisondernemer Bert Donkers aan. “Het is een goed idee om te zoeken naar een tweede leven voor iets dat we anders zouden wegwerpen. Het wordt standaard verwijderd, dan kunnen we er beter ook iets proberen mee te doen. De drempel voor onze deelname aan het project is ook laag gehouden door de inzameling te laten plaatsvinden aan het crematorium. Een plaats waar we minstens wekelijks komen. Ik vermoed dus dat de verwijderde pacemakers en ICD’s door vele begrafenisondernemers zullen bezorgd worden.”

Facebook
Twitter
LinkedIn