Het zijn momenteel bijzondere tijden. Covid-19 heeft een ingrijpende impact op ons dagdagelijkse leven en zal ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan. Daarom wil het Hasselts Stadsarchief deze periode voldoende documenteren voor de volgende generaties. Het doet daarom een warme oproep aan de Hasselaren om impressies, activiteiten en gevoelens te delen.
“Ons stadsarchief heeft een enorme waarde,” aldus schepen Frank Dewael, bevoegd voor het Stadsarchief. “Ook in deze digitale tijden moeten we ons archief goed onderhouden. Hoe moeilijk deze periode ook is, we willen voldoende informatie en gegevens bewaren voor de toekomstige generaties” legt Schepen Dewael uit.
Hasselaren worden geconfronteerd met gesloten scholen, winkels en restaurants. Thuiswerken, lege rekken in warenhuizen en wachtrijen bij de bakker en de slager zijn inmiddels het nieuwe “normaal”. Ook in Hasselt worden allerlei evenementen geannuleerd en zal de Pukkelpop-wei in augustus voor het eerst muisstil zijn. Terzelfdertijd is er een golf aan solidariteit ontstaan, klappen we als waardering voor onze zorgverleners en worden huizen voorzien van beren en witte lakens. Het zijn slechts een handvol voorbeelden van de gevolgen van deze bijzondere periode.
“Op een dag ligt deze periode achter ons. Om onze kinderen en kleinkinderen te kunnen tonen hoe we omgaan met de huidige lockdown, rekenen we op de Hasselaren vanuit hun kot” aldus Schepen Dewael.
“Ons hele leven is tijdelijk op z’n kop gezet,” legt schepen Dewael uit. “Horecazaken worden afhaalzaken, winkels bouwen in ijltempo webshops uit, mensen zetten zich vrijwillig in voor hun medemens en gaan boodschappen doen, kinderen maken tekeningen voor de mensen die in woonzorgcentra verblijven. Begrippen als ‘social distancing’ en ‘lockdown’ zijn niet meer weg te denken. We werken massaal van thuis, vergaderen via videoconferenties en ook ons sociaal leven speelt zich online af. Er worden digitale quizzen georganiseerd, er wordt geaperitiefd via Skype en intussen hopen we dat we samen met onze geliefden deze tijd veilig doorkomen.”
Warme oproep
De smartphone is niet weg te denken uit ieders dagelijks leven. Er zullen dus al tal van foto’s en video’s bestaan. “Daarom doen we graag een warme oproep aan de Hasselaren om hun impressies, activiteiten en gevoelens met ons te delen,” gaat schepen Dewael verder. “We moeten beseffen dat alle digitale informatie niet eeuwig online blijft en dreigt verloren te gaan. Het is de bedoeling om het aangeleverde materiaal in het stadsarchief te bewaren, en het te ontsluiten en ter beschikking te stellen van onderzoekers.”
Werk je in de zorgsector en wil je jouw verhaal delen? Probeer je als kinesist om je patiënten vanop afstand te helpen? Ben je tewerkgesteld in een van de essentiële sectoren en wil je getuigen over de impact van corona op je werk?
Sta je als leerkracht virtueel voor de klas? Organiseert je buurt iets om de zorgverleners te steunen? Ga je wandelen en maak je foto’s van de lege straten? Hou je een (digitaal) dagboek bij? Alles is welkom.
Digitaal materiaal kan aangeleverd worden via stadsarchief@hasselt.be. Daar kan de Hasselaar ook terecht voor vragen. Persoonlijke overhandiging kan ook, maar uiteraard pas nadat de maatregelen worden opgeheven. Verdere informatie vind je op https://www.hasselt.be/nl/archief.