Stad Hasselt gaat voor herkenbaarheid op het openbaar domein

Stad Hasselt heeft een productcatalogus samengesteld die de basis moet vormen voor een aantrekkelijke, betaalbare, veilige en duurzame inrichting van de openbare ruimte. Het wordt een belangrijk instrument voor ontwerpers, besluitvormers en stadsdiensten die betrokken zijn bij inrichting van de openbare ruimte. “We willen verrommeling van het publiek domein voorkomen en de herkenbaarheid van Hasselt verhogen”, aldus schepen Laurence Libert, bevoegd voor Openbaar Domein.

De productcatalogus is een document dat een kader, visie en concrete randvoorwaarden biedt voor alle elementen in de openbare ruimte.

“We zijn begonnen met de bestaande situatie op Hasselts grondgebied te analyseren”, legt schepen Libert uit. “Daaruit bleek dat het gebruik van straatmeubilair zeer divers en niet altijd even samenhangend is, waardoor ook een herkenbare identiteit ontbreekt. Op sommige plaatsen staan er zoveel verschillende elementen van verschillende materialen en in verschillende kleuren in het straatbeeld, dat het erg rommelig en onoverzichtelijk wordt. De openbare ruimte komt dan ook niet tot z’n recht door een veelheid aan signalisatie en straatmeubilair.”

Een catalogus met inhoudelijke en praktische richtlijnen moet dat euvel op termijn vermijden en bannen. Daarnaast bevat het ook een checklist, die gebruikt kan worden bij selectie en plaatsing van producten in de publieke ruimte,.

“We ijveren voor een standaardisering van de producten op ons openbaar domein”, gaat schepen Libert verder. “Dat wil niet zeggen dat het eenheidsworst moet en zal worden. Maar door rekening te houden met de juiste materialen en passende kleuren creëren we uniformiteit en herkenbaarheid. Daarnaast wordt de beeldkwaliteit verhoogd. Door duurzame en gelijkwaardige producten te implementeren dalen ook de kosten van het beheer van de openbare ruimte en zijn stukken makkelijker te vervangen.”

In de productcatalogus worden per element enkele voorbeelden vastgelegd die geschikt zijn voor gebruik. Het gaat dan over bijvoorbeeld vuilnisbakken, banken, plantvakken, bloembakken, wegwijzers, openbare verlichting, fietsenstallingen, paaltjes, speelprikkels enzovoorts…

“We maken tevens een onderscheid tussen de verschillende gebieden die er zijn binnen ons grondgebied”, vertelt schepen Libert. “Het spreekt voor zich dat een bank in de binnenstad er anders mag uitzien in vergelijking met een bank in een natuurgebied of park. We hechten ook veel aandacht aan elementen die functies combineren. Een plantvak hoeft niet enkel dienst te doen als instrument om het openbaar domein op te fleuren, maar kan ook bijvoorbeeld de veiligheid verhogen door straten of pleinen af te sluiten.”

Verbindingsplein als referentie

Een goed voorbeeld en referentiepunt is het nieuwe Verbindingsplein tussen de Blauwe Boulevard en de binnenstad.

“Het is een mooi en ruim plein dat net genoeg elementen bevat. De beplanting is er sfeerbepalend en het meubilair is er beperkt door combinaties van zitmeubilair en plantvakken die ook hun rol spelen in beveiliging”, aldus schepen Libert. “Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen (hout en cortenstaal) en is antraciet de enige kleur die gebruikt wordt voor bv. vuilnisbakken, verlichting en toeristische wegwijzers.”

De productcatalogus wordt nu breed verspreid doorheen de Hasseltse organisatie.

“Zowat elke stadsdienst die impact heeft op het openbaar domein zal rekening moeten houden met de catalogus. Het is de bedoeling dat iedereen die een wijziging van de openbaar ruimte in Hasselt plant, eerst de productcatalogus raadpleegt en van daaruit vertrekt”, besluit schepen Libert. “Het is ook belangrijk dat we het document up to date houden naargelang de noden veranderen.”

Facebook
Twitter
LinkedIn