Ook Australische bomen duiken op in Hasseltse straten

Ze komen uit Australië, China of Noord-Amerika en duiken steeds vaker op in Hasseltse straten. Ze zorgen voor een mooiere stad, een aangenamere leefomgeving en dat vele generaties lang. Het zijn… de nieuwe laan- en parkbomen van stad Hasselt. “We trekken volop de kaart van soorten die aangepast zijn aan een warmer, droger of net heel nat klimaat. Dat garandeert dat ze nog tientallen jaren ecosysteemdiensten kunnen leveren”, zeggen schepenen Derya Erdogan en Laurence Libert.

Samen met de omwonenden van het Juniperusplein plantten schepen voor Natuur Derya Erdogan en schepen voor Groenonderhoud Laurence Libert vrijdagochtend 25 maart de allereerste Chinese mahonieboom in de Hasseltse publieke ruimte. Meteen ook de laatste van 500 bijkomende klimaatbomen die de voorbije weken in verschillende wijken werden aangeplant. Naast de eerdere  aanplant van 500 bomen in samenwerking LSM in 2021 is stad Hasselt hiermee goed op weg om haar streefdoel te halen van 7.500 bijkomende bomen deze legislatuur.

“Specifiek voor dit project gingen we op zoek naar standplaatsen die het stedelijk hitte-eilandeffect kunnen tegengaan”, zeggen de schepenen. “We kozen voor plaatsen waar mensen samen komen, waar schaduw en verkoeling erg belangrijk zijn. De focus ligt op parkjes, speelplekken voor kinderen en pleintjes in alle wijken van de stad. Op heel wat van die locaties gingen we in dialoog met de buurt om samen de juiste boom en de juiste standplaats te kiezen.”

Nieuwe menukaart

De ‘menukaart’ met mogelijke bomen die aan de Hasselaar werd voorgelegd, oogt alvast anders dan in het verleden. “De tijd dat we enkel kozen voor lokale klassiekers, ligt achter ons. Over enkele decennia, wanneer de bomen die we nu planten hun voordelen ten volle aan de maatschappij kunnen geven, zullen de effecten van de klimaatverandering immers nog groter zijn dan nu. We planten nú de bomen om het veranderende klimaat van morgen te kunnen weerstaan. Bij de keuze van nieuwe bomen, wordt er zo veel mogelijk rekening gehouden met de klimaatbestendigheid van de boom. Denk maar aan toenemende hittestress, korte periodes van extreme regenval of langdurige droogte. Daardoor verruimen we onze blik naar exotische soorten”, duidt schepen Erdogan.

De Chinese mahonieboom is de opvallendste nieuwkomer. “Het is een erg opvallende boom. De bladeren zijn bij het uitlopen in de lente intens oranjeroze en worden later groengeel en glanzend lichtgroen. In de herfst kleuren ze geel. De jonge twijgen zijn koperkleurig. Een bijzondere eyecatcher voor het centrale plein in Ekkelgaarden”, zegt schepen Libert. “Daarnaast kozen we onder meer voor eiken uit Zuid-Europa, Libanonceders uit Noord-Afrika of een notenboom uit China. Allemaal soorten die minstens twaalf meter hoog worden en zo een effect hebben op een ruime omgeving. Onze technische diensten zullen samen met de aannemer zorgen dat ze de juiste zorg en dus de grootste kans op een lang leven krijgen.”

Extra zorg voor huidig bomenbestand

Naast het planten van nieuwe bomen heeft het stadsbestuur recent ook bijkomende maatregelen genomen om het bestaande bomenbestand beter te beschermen.

“Wanneer we een klimaatbestendig bomenbestand willen, mogen we dus de aandacht voor de bestaande, oude bomen niet vergeten”, benadrukken de schepenen.

“Daarvoor staan er heel wat acties opgelijst in het Hasseltse bomenplan. Dat gaat van een gezonde ondergrond tot het voorzien van een ruime veiligheidszone bij werken in de nabije omgeving.”

Een mooie toekomst voor alle bomen in Hasselt is ook positief voor de Hasselaar. Duurzaam groen zorgt op lange termijn voor verkoeling, waterbuffering en de opvang van CO2 en fijn stof. Daarnaast is het een thuis voor vele andere dier- en plantsoorten. 

De aanplant van de nieuwe klimaatbomen werd uitgevoerd met financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid.

Bekijk hier de TVL-reportage.

Facebook
Twitter
LinkedIn