Nieuwe beplanting voor Leopoldplein en Dusartparkje

Nadat eerder deze maand de grasperken onder de bomen van het Dusartplein werden uitgebreid, krijgen nu ook het Leopoldplein en het Dusartparkje een make-over. Op beide plekken langs de Groene Boulevard wordt de beplanting aangepast aan de omgevingsfactoren. Op het Leopoldplein zijn dat de toegenomen schaduw en drogere omstandigheden, in het Dusartparkje enkele overlastproblemen.

“Door de jaren veranderden de condities op het Leopoldplein sterk” vertelt schepen van Groenonderhoud Laurence Libert. “De bomen groeiden er aanzienlijk waardoor er vandaag meer schaduw valt en minder regenwater door het bladerendek geraakt. De oorspronkelijke beplanting onder de esdoorns had nood aan veel licht en vocht en was dus niet aangepast aan deze nieuwe omstandigheden. Vandaar dat we besloten om deze integraal te vernieuwen. Onze inspiratie haalden we bij de beplanting rondom het nieuwe stadhuis. Langs de Sint-Jozefsstraat legden we er een prairietuin aan. Prairiebeplanting kan zeer goed tegen periodes van droogte en vereist minder zonlicht… ideaal dus voor op het Leopoldplein.”

“Daarnaast vereist het weinig onderhoud”, vult schepen Libert verder aan. “Meer dan 15 jaar geleden kozen we als één van de eerste steden voor een pesticidevrij onderhoud van het openbaar domein. Hierdoor speelt bij de herinrichting van onze groenzones ook de onderhoudsvriendelijkheid een cruciale rol. We selecteren daarom plantensoorten die minder zorg vereisen, maar toch steeds een grote sierwaarde uitstralen. En ook voor wat betreft dat laatste voldoet prairiebeplanting aan alle eisen. Prairieplanten zijn winterhard en de meeste bloeien lang en tot diep in het najaar. Daarnaast kunnen ook vlinders en bijen dit soort planten wel smaken. Als bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen speelt ook dat natuurlijk een belangrijke rol. De prairiebeplanting vulden we eerder al aan met bloembollen. Die zorgen in het voorjaar voor wat extra kleur.”

Dusartparkje voor en door bewoners

“Het parkje langs het Kolonel Dusartplein, op de hoek van de Kleine Ring met de Congostraat, kreeg in het verleden meermaals te kampen met enkele overlastproblemen. Via verschillende investeringen vormen we het parkje het komende jaar opnieuw om tot een rustpunt voor de buurt, waar omwonenden gezellig kunnen vertoeven en elkaar ontmoeten”, aldus schepen Libert. “Als eerste stap richting dat doel, voorzien we er nu heel wat nieuwe beplanting. Zo vervangen we een aantal haagplanten die door de jaren heen afstierven. Bezoekers liepen er kriskras doorheen om de picknickbank of de overzijde van het parkje te bereiken. Een extra doorsteekje in de haag moet voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Rondom de ingang van de ondergrondse parking planten we siergrassen. Die camoufleren op termijn de glazen afscheidingswanden. Verder voorzien we heel wat nieuwe heesters en vaste planten. We kiezen bewust voor verschillende soorten, die op verschillende momenten bloeien. Zo blijft het park het hele jaar door aantrekkelijk. Daarnaast zijn het ook bij- en vogelvriendelijke soorten. Zo vormt het parkje snel de nieuwe thuis voor heel wat insecten en dieren. In dit kader werden er ook al nestkastjes opgehangen.”

“De nieuwe beplanting plaatsen we zo compact mogelijk bij elkaar. Zo ontstaat er meer structuur en vereenvoudigen we het onderhoud. Onder compacte beplanting krijgt onkruid immers maar weinig kans”, verduidelijkt schepen Libert. “Initieel wilden we de buurt nauw betrekken bij dit vernieuwingsproject. Ze zijn zelf al jaren vragende partij voor een kwaliteitsinjectie in het park. Zo hadden we een moment voorzien waarbij we samen zouden planten. De corona-pandemie besliste daar echter anders over. Zodra de omstandigheden het toelaten willen we bekijken hoe we de omwonenden alsnog kunnen betrekken, door bijvoorbeeld dit najaar samen bloembollen te planten. We vinden die band tussen de buurt en het park immers zeer belangrijk. Door de omwonenden mee ownership te geven willen we de sociale controle in de omgeving verhogen.”

“Wij hopen dat dit pakket aan ingrepen het parkje opnieuw laten uitgroeien tot een aangename verblijfsplek”, besluit Libert. “Deze corona-crisis doet ons immers beseffen hoe waardevol sociaal contact is. Parkjes kunnen dat contact helpen faciliteren.”

Facebook
Twitter
LinkedIn