Mooie bloemen sieren Hasseltse bermen

In Hasselt vallen momenteel enkele bermen op met mooie bebloeming. Een gevolg van zowel duurzaam bermbeheer als het bewust inzaaien van bermen. “Het is er fijn om te zien dat onze inspanningen om bloeiende bermen te hebben, beloond worden”, aldus schepen Laurence Libert, bevoegd voor Groenonderhoud.

Langs verschillende openbare wegen vallen de bloemrijke bermen op.

“Wie houdt er niet van een mooie bloemenpartij? We proberen niet enkel onze wijken extra te bebloemen en ze op te vrolijken met bloembakken, zoals in bijvoorbeeld Spalbeek, Kermt en Rapertingen, maar dus ook onze bermen. Onder meer langs de Grote Ring en enkele invalswegen richting Hasselt-centrum, eigenlijk op elke plaats waar het gras breed genoeg was hebben we zelf bloemen gezaaid”, vertelt schepen Libert. “Sinds dit jaar hebben we daarvoor niet enkel éénjarig bijenzaad gebruikt, maar ook tweejarige bloemensoorten met iets meer inheemse soorten. Die zijn nu al aan ’t groeien maar zorgen automatisch voor bloei volgend jaar. Op lange termijn zullen die bermen zich dus natuurlijk ontwikkelen, met bloemen die dankzij de natuur groeien. Zo krijgen we bermen die vooral uit bloemen bestaan, en minder uit onkruid.”

Ook de aanpak van de bermen via het Hasselts bermbeheerplan heeft z’n effect. Het Vlaams bermendecreet bepaalt dat een eerste maaibeurt niet voor 15 juni mag plaatsvinden.

“We gaan in Hasselt nog een stapje verder en maaien we ten vroegste een week later, 21 juni. Daarnaast is het bermafhankelijk hoe frequent we er maaien”, legt schepen Libert uit. “Bepaalde bermen maaien we 2x per jaar, om de berm armer maar waardevoller te maken. Want hoe armer de grond, hoe biodiverser ze wordt. Dit doen we vooral bij onze sterk verstedelijkte bermen. Dan zijn er nog bermen die we 1x per jaar maaien en zelfs bermen die we helemaal niet meer maaien. Die laatste zijn de natuurlijk bloemrijke bermen. Deze soort berm staat al op arme grond, bestaat uit heel erg waardevolle soorten bloemen en reguleert zichzelf.”

Daarbij komt nog het erg natte voorjaar, waardoor de bermen dit jaar helemaal konden floreren. Maar uiteraard mag dit alles de veiligheid niet in gedrang brengen.

“Veiligheidsmaaien blijven we vanzelfsprekend continu doen. Hiervoor geldt ook het bermdecreet niet voor en kan dus eender wanneer”, zegt schepen Libert. “Veiligheidsmaaien wordt wel regelmatig verward met onderhoudsmaaien. Dan krijgen we wel eens vragen waarom we slechts de helft van de berm gemaaid hebben. Maar het is om de veiligheid te garanderen én tegelijk de waarde van de berm te behouden dat er slechts 50cm tot 100cm van de berm gemaaid wordt om overhangende planten op de rijweg of het fietspad te vermijden.”

Onwelkome gasten

Er duiken helaas ook wel eens minder welkome planten op als we de bermen welig laten tieren.

“Zo hebben we op sommige plaatsen last van Jakobskruiskruid. Voor de mens is hier geen probleem, maar deze plant is giftig voor paarden”, aldus schepen Libert. “We proberen dankzij het bermbeheer deze plant te laten verdwijnen op natuurlijke wijze, maar dat duurt even. Wie deze plant dus opmerkt in de buurt van een paardenweide mag het meteen melden en dan komen we het verwijderen.”

Een andere boosdoener is de Japanse duizendknoop.

“Deze invasieve plant is dan weer schadelijk voor onze leefomgeving, want verdringt streekeigen soorten en verstoort zo ons ecosysteem én is er erg moeilijk uit te roeien. Er bestaan dan ook speciale voorschriften voor om deze te verwijderen”, besluit schepen Libert. “Bij het algemene bermmaaien worden plekken de Japanse duizendknoop overgeslagen door de aannemer. Achteraf wordt er teruggekeerd naar die plaatsen om ze af te maaien volgens de juiste voorschriften. Zo is er bepaald hoe exact deze plant gemaaid moet worden, op welke manier het afgevoerd moet worden, dat de messen ontsmet worden achteraf, enz.…”

Facebook
Twitter
LinkedIn