Hasseltse verenigingen kunnen kas spijzen met groenonderhoud

Hasseltse verenigingen die door de coronacrisis kampen met een tekort aan inkomsten, kunnen voor de stad groenonderhoud uitvoeren. Het bestuur stelt hiervoor 56 percelen en het nodige materiaal ter beschikking. De Scouts Sint-Martinus maken al zo’n 10 jaar gebruik van het aanbod en noemen het alvast een aanrader.

Als gevolg van de coronacrisis zien heel wat verenigingen momenteel een hoop inkomsten wegvallen. “De grootse streep door de rekening is ongetwijfeld Pukkelpop”, aldus schepen van Jeugd en Evenementen Habib El Ouakili. “Meer dan 10.000 vrijwilligers werken jaarlijks mee aan dit evenement om de kas te spijzen. Hierdoor vormt Pukkelpop de hoofdsponsor voor de meeste Hasseltse clubs, verenigingen en scholen. Door de annulering van de editie 2020, vallen die inkomsten weg. Tel daarbij de afgelasting van een aantal van hun eigen events zoals mosselsoupers, schoolfeesten en wafelverkopen en je beseft dat het voor sommigen een mager jaar wordt. Als stadsbestuur maakten we eerder al 100.000 euro vrij om clubs die noodgedwongen activiteiten moesten annuleren, te ondersteunen. Maar daarnaast willen we hen ook extra mogelijkheden bieden om hun kas alsnog aan te dikken. Zo kunnen dit jaar meer clubs in ruil voor een vergoeding een stukje openbaar domein te onderhouden.”

Ook meer bewustzijn voor zwerfvuil

“Meer dan 15 jaar geleden schakelden we als één van de eerste steden over op een pesticidevrij groenonderhoud. Dit vraagt soms meer helpende handen en creatievere manieren van onderhoud. Daaruit groeide het idee om verenigingen mee in te schakelen. Zo verdienen ze een centje bij, maar groeit bij hen ook meer bewustzijn voor maatschappelijke problemen zoals zwerfvuil”, vertelt schepen van Groenonderhoud Laurence Libert. “Zes verenigingen maken al langer van dit systeem gebruik. Binnen door ons vooropgestelde periodes tussen april en september zorgen zij er zes maal per jaar voor dat binnen een bepaalde zone de stoepen onkruidvrij zijn, het zwerfvuil is opgeruimd en de hondenpoep is verwijderd. Om dit werk uit te voeren, krijgen de clubs van ons materiaal in bruikleen zoals vuilzakken, krabbers en fluoriderend hesjes. Na controle door onze medewerkers ontvangen ze een vergoeding. Een vereniging kan zich kandidaat stellen voor maximum vijf percelen, waarvan ze er maximum drie krijgen toegewezen. Voor dit project stellen we in totaal 56 percelen ter beschikking, waarvan er momenteel al 11 worden onderhouden door verenigingen.”

Elke vereniging zou dit moeten doen

Eén van die verenigingen is scouts Sint-Martinus. Hoofdleider Sam Lambrechts ziet niets dan voordelen aan hun deelname aan dit initiatief. “Onze vereniging voert voor de Stad al zo’n tien jaar groenonderhoud uit op één perceel. Dat levert ons jaarlijks zo’n 2.800 euro op. Waar we voor de opbrengsten van bijvoorbeeld een eetdag afhankelijk zijn van de opkomst, zijn we hier steeds verzekerd van dit vaste bedrag. Bovendien kiezen we zelf op welke dag we het onderhoud binnen de opgelegde termijnen uitvoeren. Wij doen dit steeds op een scoutsdag, waardoor het een heuse groepsactiviteit wordt voor en door de leden. Ook de samenwerking met de betrokken stadsdiensten verloopt heel vlot en 30 dagen na uitvoering van de opdracht staat het geld al op onze rekening. We zouden alle verenigingen aanraden om een perceel te onderhouden. Zelf gaan we, omwille van het wegvallen van een evenement, dit jaar een extra perceel aanvragen”.

Wil jij het voorbeeld van Sam en de scouts Sint-Martinus volgen? Stel je dan kandidaat via www.hasselt.be/onkruidbeheer.

Facebook
Twitter
LinkedIn