Hasseltse schapen op winterrust

De schapen die sinds begin april door de stad werden ingezet voor het Hasselts groenonderhoud op moeilijk bereikbare plaatsen hebben hun taak voor 2020 volbracht. “De schapen en de herder hebben ons uitstekend geholpen dit jaar en mogen nu even op stal om te winter te overbruggen, maar in het voorjaar 2021 gaan we weer samen aan de slag”, aldus schepen van Groenonderhoud Laurence Libert.

Sinds april van dit jaar werden zo’n 500 schapen – onder begeleiding van hun herder – ingezet om 5 locaties (Boekstraat, Wijngaertsveld, wachtbekken Kuringen, parking Japanse tuin, wachtbekken Japanse tuin) te begrazen.

“Deze locaties hadden allemaal één ding gemeen: ze zijn zeer moeilijk toegankelijk om machinaal te maaien. Zo staan er heel wat bomen en struiken, of is de ondergrond er drassig en zijn de begaanbare wegen smal”, legt schepen Libert uit. “Voor de schapen was dit duidelijk niet echt een probleem. Ze aten gras, bramen, distels, brandnetels boomopslag en zeer belangrijk voor ons, de Japanse duizendknoop. Deze laatste is een zeer moeilijk uit te roeien plant die helemaal niet thuis hoort in Vlaanderen. De duizendknoop verdringt steeds meer streekeigen soorten en verstoort zo ons ecosysteem. Uiteraard kunnen de schapen deze niet uitroeien, maar door het bovengrondse gedeelte weg te grazen wordt de explosieve groei sterk afgeremd.”

Tevreden met resultaten

Het was de eerste maal dat stad Hasselt schapen inzette voor groenonderhoud maar het proefjaar bleek succesvol.

“We zijn erg tevreden met de behaalde resultaten van ons schapenteam. Alle percelen – in totaal goed voor 52.566 m² – zijn driemaal begraasd door de schapen en daarna gemaaid, door onderhoudsploegen van Bewel met bosmaaiers. De schapen hebben bewezen dat ze zeer goed de terreinen proper kunnen onderhouden en de Japanse duizendknoop graag eten. Op langere termijn moet nog bekeken worden of ook de verspreiding van de exoot onder controle wordt gehouden of helemaal verzwakt en daarna stilgelegd wordt”, aldus schepen Libert.

Blik op toekomst

“Vandaar dat we ook besloten hebben om dit project verder te zetten in 2021 en zelfs een beetje uit te breiden”, gaat schepen Libert verder. “We hopen vooral op bevestiging van dit jaar. Maar vanaf maart / april volgend jaar zetten we de schapen opnieuw in. We verhogen het aantal percelen van vijf naar acht en we bekijken nog of we er een negende aan kunnen toevoegen. We behouden de percelen van dit jaar en daar komen twee wadi’s (een kuil in het landschap waar bij extreme regenval water wordt gebufferd zodat het ter plaatse in bodem trekt en de rioleringen minder belast worden) bij en een perceel waar veel Amerikaanse vogelkers staat. We willen nagaan of de schapen ook ingezet kunnen worden in de bestrijding tegen deze exoot.”

Op maandag 09 november werden de schapen een laatste keer voor 2020 opgehaald door hun herder om te genieten een welverdiende winterstop.

Facebook
Twitter
LinkedIn