Hasseltse oproep om familiearchieven aan stadsarchief te schenken

Het stadsarchief van Hasselt nodigt alle Hasselaren uit om de zolder uit te kammen en het materiaal aan het archief te schenken, als ze er zelf geen zorg voor kunnen dragen. “Familieverhalen en – geschiedenissen vormen mee de historie van een stad. De levens en verhalen van haar inwoners zijn het peper en zout van die historie”, aldus schepen van Archief, Frank Dewael.

Elke familie heeft een verhaal. Dat kan groots en meeslepend zijn, spannend en intens, of klein en dierbaar. Mogelijk wordt er gedacht dat deze verhalen enkel interessant zijn voor de eigen (familie)geschiedenis en stamboom, maar hun belang is nog veel groter dan dat. Het stadarchief van Hasselt is daarom bijzonder geïnteresseerd in familiearchieven van Groot-Hasselt.

“Ons stadsarchief ontving recent al enkele mooie schenkingen van Hasseltse families. De familie Willems, Iven, Mas, Dubois en Vanberghen, om er maar enkele te noemen. Het fijne aan deze nieuwe aanwinsten is de diversiteit van het materiaal: brieven, foto’s, doodsprentjes, officiële stukken, dagboeken, albums, kasboeken, registers, facturen met briefhoofden van Hasseltse firma’s, naamkaartjes,…Het zijn telkens schatten aan informatie”, legt schepen Dewael uit.

Zo kan men in de schenking van de familie Mas mooie foto’s van het voetbalverleden van Miel Mas bij Hasselt VV vinden. Zowel bij Iven als Dubois zijn er sporen van de twee Wereldoorlogen te vinden. Het gaat dan om briefwisseling met familie of mensen die ze geholpen hebben, officiële papieren zoals Passierscheinen, erkenningen, aanvragen van medailles,… In het archief van Vanberghen zitten eveneens dergelijke documenten, naast een prachtige collectie foto’s.

In de archieven van Willems en Iven zitten naast foto’s ook documenten over het familiebedrijf. Lokale bedrijven waren in de 20ste eeuw niet zelden een familiezaak. In dergelijke archieven vinden we stukken met betrekking tot het zakelijke en het emotionele. Deze archieven hebben dan ook een bijzondere waarde voor Hasselt.  

“Een archief dat al langer in ons bezit is, is dat van de familie Stellingwerff, wereldberoemd in Hasselt. Dat is een breed vertakt archief, waarvan de oudste stukken dateren uit de 17de eeuw. Het bevat een waaier aan stukken over de persoonlijke geschiedenis van de familieleden, maar ook over hun bezittingen, hun carrières, hun hobby’s en hun vriendenkring, allemaal stevig vervlochten met de geschiedenis van onze stad”, legt schepen Dewael uit. “Het toont aan dat archieven van personen en families zeer interessante informatie kunnen bevatten voor wie meer wil weten over wat er zoal gebeurde in een stad tijdens een bepaalde periode. Uiteindelijk zijn de getuigenissen van het leven en werk van de inwoners een momentopname van een tijdsgeest, van de dynamiek in de stad. Al die dingen zijn onlosmakelijk met elkaar verweven. Families die in hun beste kleren samen naar de kermis gingen en daar hun foto letterlijk gingen schieten. Foto’s en verhalen van soms verdwenen (sport)verenigingen schetsen een beeld van het sociale weefsel. Op oude foto’s zijn vaak prachtige zichten van de stad te zien.”

Oproep

“We willen daarom een warme oproep doen aan de Hasselaren om hun zolders of kasten te verkennen en hun materiaal aan het stadsarchief te schenken, als ze er zelf geen zorg voor kunnen dragen. Een andere mogelijkheid is je materiaal laten inscannen in het stadsarchief, de originele stukken krijg je dan gewoon mee terug. Op deze manier draag je met je familie je steentje bij aan de geschiedenis van onze mooie stad”, besluit schepen Dewael.

Het stadsarchief is daarnaast nog bezig met de aanleg van haar corona-archief. Ook hiervoor is nog steeds alle materiaal welkom. De feestdagen van 2020 worden bijvoorbeeld totaal verschillend beleefd door de corona-epidemie. Ook die foto’s kan het archief zeker toevoegen aan haar collectie.

Meer informatie is er te vinden op https://www.hasselt.be/nl/stadsarchief.

Facebook
Twitter
LinkedIn