Hasselts stadsarchief vraagt Hasseltse fotoarchieven te delen

Het Hasselts stadsarchief doet een warme oproep om digitale foto’s te delen of om fysieke fotocollecties onder te brengen in het stadsarchief. “De beelden van vandaag zijn het archief van morgen. We moeten het beeldmateriaal van vandaag zoveel als mogelijk bewaren en beschermen voor de toekomst”, aldus schepen Frank Dewael, bevoegd voor Stadsarchief.

Het Hasselts stadsarchief groeit en breidt continu uit, met de hulp van de Hasselaren. Op eerdere oproepen voor hulp bij de aanleg van een corona-archief of het delen van familie-archieven volgden vele positieve reacties.

“Nu richten we onze pijlen op de fotoarchieven van de Hasselaar. Met een boutade zeggen we wel eens: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Zoals bij elke cliché zit er een grond van waarheid in”, legt schepen Dewael uit. “Onze mooie stad is sinds het ontstaan van de fotografie op allerhande verschillende manieren in beeld gebracht. Vroeger werden stads – en dorpskernen vastgelegd op prentkaarten. Deze dienden om het thuisfront te berichten en soms letterlijk te laten zien waar iemand was. In ons archief beschikken we over een prachtig voorbeeld van een prentkaart van Wimmertingen.” Een jonge militair stuurde dit kaartje in 1939 naar zijn zus. Op de achterkant lezen we:

Dag zus, hoe gaat het met jullie? Alles nog goed. Voor den ogenblik liggen we hier in Wimmertingen, op 6 km van Hasselt. Het is hier maar stil. Hier is het nog erger lijk in Herk. Hoopen we op beter. Dus tot volgende maal en de beste groeten aan alleman.’

Daarnaast zitten er in de collectie van het stadsarchief foto’s die gemaakt zijn in de fotostudio van een professionele fotograaf.

“In die oude tijd was het nog niet evident om je eigen foto’s te maken. Het was omslachtig, duur en vaak ging het om gevoelige materialen zoals glasnegatieven. Het was dus een heuse belevenis: iedereen fraai uitgedost en poserend in een statisch interieur”, gaat schepen Dewael verder.

“Ondertussen is fotografie voor iedereen vlot toegankelijk. Via polaroidcamera’s en wegwerpcamera’s, tot spiegelreflexcamera’s en smartphonecamera’s. We beschikken dus over heel wat foto’s van mooie momenten: familiefeesten, buurtbarbecues, festivals, enz… We leggen alles massaal vast op foto. Onze stadsgeschiedenis bestaat dan ook net uit een aaneenschakeling van die momenten.”

Het stadsarchief bewaart, naast een grote collectie prentkaarten van Groot-Hasselt, een aantal grote fotocollecties. De centrale fototheek – de collectie die het resultaat is van het werk van verschillende stadsfotografen en nog dagelijks groeit – bestaat uit ca. 25.000 foto’s en 10.000 dia’s. Deze collectie omvat allerhande beelden van onze stad doorheen de jaren: bouwwerken, wegenwerken, evenementen, sportwedstrijden, feesten, stadswerking, …

“De fototheek is op dit moment gedigitaliseerd, en wordt op termijn digitaal en vrij toegankelijk voor alle Hasselaren en (erfgoed)geïnteresseerden”, vertelt schepen Dewael. “Maar daarnaast krijgen we geregeld schenkingen van (amateur-)fotografen en fotoclubs. We zijn erg geïnteresseerd in dergelijke collecties, want ze geven ons een goed beeld van het leven in Hasselt. Zo kregen we recent de volledige collectie van Jean Nicolaï, jarenlang docent fotografie aan de PXL en freelance fotograaf voor tal van instellingen en particulieren. We kregen zijn collectie negatieven en een inventaris waarop we kunnen voortbouwen. Jean Nicolaï schonk ze aan ons archief omdat hij er zelf geen zorg meer kon voor dragen en het zou zonde zijn mocht deze schat aan informatie verloren gaan.”

De stad doet daarom een warme oproep aan Hasselaren om hun digitale foto’s te delen met het stadsarchief, of om hun fysieke fotocollecties onder te brengen in het stadsarchief indien ze er zelf geen zorg meer voor kunnen dragen. Die analoge collecties kunnen bestaan uit foto’s, maar bijvoorbeeld ook uit dia’s of negatieven. Het is uiteraard mogelijk om de fotocollectie zelf te blijven bewaren, maar ook te laten digitaliseren door het stadsarchief.

“De doelstelling is uiteindelijk om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van Hasselt. En om daarna alle beelden digitaal en online beschikbaar te maken voor het grote publiek. Het gaat niet alleen om oude foto’s maar ook om foto’s die mensen nu maken met digitale camera’s of smartphones. De beelden van vandaag zijn immers het archief van morgen”, besluit schepen Dewael.

Bij interesse of nood aan extra informatie kan er steeds contact worden opgenomen met het stadsarchief op stadsarchief@hasselt.be of 011 23 98 75.

Facebook
Twitter
LinkedIn