Hasselt plaatst eerste zitbank van gerecycleerd afval

In de Hasseltse Maastrichterstraat is de eerste zitbank, vervaardigd uit gerecycleerd materiaal, geplaatst. De bank ziet er uit als elke andere zitbank maar bestaat bijna volledig uit hergebruikte grondstoffen, voornamelijk PMD. “We dragen duurzaamheid hoog in ’t vaandel en we proberen dat dan ook op alle vlakken te tonen”, aldus schepen Laurence Libert, bevoegd voor Propere Stad.

Op Hasselts grondgebied staan heel wat banken om even op te verpozen. Niet alle banken zijn echter in even goede staat.

“We hebben alle banken binnen de kleine ring aan een grondige inspectie onderworpen en zijn tot de conclusie gekomen dat er toch wel enkele aan vernieuwing toe zijn”, legt schepen Libert uit. “Daarnaast zijn er enkele locaties waar geen bank nodig is, waar andere locaties dan weer wel een zitbank kunnen gebruiken. Traditioneel kiezen we houten banken maar dit keer wilden we het anders aanpakken.”

In het kader van duurzaamheid werd de optie om banken te plaatsen uit gerecycleerd materiaal onderzocht.

“We weten allemaal dat we met z’n allen veel afval produceren, maar ook dat we met kleine inspanningen heel wat van dat afval kunnen recycleren”, gaat schepen Libert verder. “Afval is meer dan afval alleen, het is ook gewoon een grondstof voor nieuwe producten. Enkele maanden geleden ging ik zelf op bezoek op bij een afvalverwerkingsbedrijf waar ook ons Hasselts afval terechtkomt en waar de herbruikbare materialen uit gesorteerd werden. Dan zie je pas écht hoeveel van ons afval kan dienen voor hergebruik. We zijn dan ook op zoek gegaan naar een leverancier voor banken met een zo hoog mogelijk percentage gerecycleerd materiaal. Het liefst van al lieten we banken maken volledig vervaardigd uit Hasselts afval, maar dat bleek in de praktijk niet haalbaar”

Die leverancier werd gevonden en er werd een raamovereenkomst opgemaakt voor 4 jaar, voor een geraamde prijs van €24.000 per jaar.

“We krijgen nu zitbanken verspreid over de stad waarvan het zitvlak en de rugleuning bestaan uit 100% gerecycleerde kunststoffen profielen. Het frame bestaat dan weer uit staal dat voor 50 tot 60% gerecycleerd is”, vervolgt schepen Libert.

“Nog steeds in dezelfde stijl, volgens onze productcatalogus, als de nieuwe banken op pakweg de Grote Markt of aan de Kop van de Kanaalkom, maar net dat tikkeltje duurzamer. Concreet zullen we 15 banken vervangen, 19 banken verwijderen en 12 nieuwe locaties voorzien van een bank. In totaal, met ook nog de banken die nog in orde zijn, zullen we dan binnen de kleine 108 banken ter beschikking kunnen stellen voor Hasselaren of bezoekers die een kleine rustpauze kunnen gebruiken. Na deze vervangings- en vernieuwingsronde bekijken we de banken in de wijken en de deelgemeenten.”

Het voordeel van de kunststoffen banken is naast duurzaamheid ook het behoud van uitzicht.

“Deze banken zullen in tegenstelling tot hout niet verkleuren en zijn erg weerbestendig. We zullen ook werken met verschillende modellen, met en zonder rugleuning. De banken krijgen wel allen armleuningen in het kader van toegankelijkheid”, besluit schepen Libert. “De zitbanken zijn niet alleen functioneel, maar ook een visuele herinnering aan het belang van afvalbeheer en recyclage. We zullen daarom ook kleine bordjes plaatsen op elke gerecycleerde bank om die bewustwording aan te houden.”

De eerste zitbank werd meteen ook gedoopt tot Toeternietoe-bank, naar de unieke Hasseltse sfeerband die onze stad al meer dan 25 jaar lang laat swingen.

Facebook
Twitter
LinkedIn