Extra controles op zwerfvuil, sluikstorten en peuken in Hasselt tijdens Week van de Handhaving

Nog tot 11 oktober is het ‘Week van de Handhaving’ en verscherpt de stad Hasselt de controles op zwerfvuil, sluikstorten en peuken. “Afval achterlaten op het openbaar domein kan gewoonweg niet”, geeft schepen van Propere Stad Laurence Libert aan. “In onze stad zijn voldoende voorzieningen aanwezig om je afval op een correcte manier kwijt te geraken. Politie, gemeenschapswachten en toezichters zullen overtreders dan ook aanspreken en zo nodig beboeten. Via poll-vuilnisbakken en levende stukken afval willen we bewoners en bezoekers ook sensibiliseren.”

Het was even schrikken voor wie woensdagnamiddag een bezoekje bracht aan de Hasseltse winkelstraten. Een levensgrote peuk, een uit de kluiten gewassen blikje en een uitvergroot klokhuis confronteerden passanten er met de zwerfvuilproblematiek. “Zwerfvuil, sluikstort en peuken opruimen kost de stad Hasselt jaarlijks handenvol geld. Middelen die perfect voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Naast het feit dat dit afval een impact heeft op het milieu, is het nefast voor de netheid van onze stad”, aldus schepen voor Propere Stad Laurence Libert. “Bewoners en bezoekers ergeren zich aan zwerfvuil en peuken op de grond. Het bewijs daarvan vormen de vele meldingen die onze afdeling Milieu & Energie jaarlijks ontvangt. Wie zijn best doet om zich aan de regels te houden, geraakt gefrustreerd omwille van dit asociaal gedrag. Daarnaast draagt het in sommige gevallen ook bij tot het onveiligheidsgevoel.”

Stadswachten en het vrijwilligersteam van de politie die de extra controles uitvoeren hebben tijdens de Week van de Handhaving ook herbruikbare zakjes op zak om uit te delen.

Regels duidelijk
“Onze regels zijn nochtans zeer duidelijk”, geeft burgemeester Vandeput aan. “Het is simpelweg verboden om het privédomein, het openbaar domein of publiek toegankelijke plaatsen te vervuilen. Toch vinden sommige mensen het nog steeds nodig om de verpakking van een snoepje, een blikje, kauwgom of een peuk weg te gooien. Wie toch afval op het openbaar domein gooit, riskeert een boete tot 350 euro.”

Extra aandacht voor peuken via poll-peukenbakken

Bijzondere aandacht tijdens de Week van de Handhaving gaat dit jaar uit naar peuken. Overlastlocaties zoals de stationsomgeving, het Sint-Hubertusplein in Runkst, het Sint-Jansplein, de buurt rond scholen, etc… worden extra in de gaten gehouden. “Zelfs opgerookt is een sigaret niet onschuldig. Ongeveer 1 op 3 peuken belandt op de grond en wordt zwerfvuil. Het duurt liefst 2 tot 12 jaar voor een peuk vergaat. En dan laat ze nog haar sporen na. Peuken zijn gemaakt uit plastic, en dus niet uit biologisch afbreekbaar materiaal zoals katoen of papier, en vallen uiteen in microplastics. Ook andere vervelende stoffen zoals zware metalen, bestrijdingsmiddelen, nicotine … blijven achter. Wereldwijd komen jaarlijks 2.000 miljard peuken in het milieu terecht, waarvan 30 miljoen in België”, aldus schepen Libert. “Daarom plaatsten we op drie locaties ook poll-peukenbakken. Dit zijn afvalbakken voor peuken die passanten op een ludieke manier confronteren met de kwalijke gevolgen van het op de grond gooien van een peuk. We testen deze poll-peukenbakken voor het eerst uit op openbaar domein. Blijken ze effectief dan overwegen we er extra aan te kopen. Om steeds tijdelijk een verrassingseffect te creëren, blijven ze niet hangen op één vaste plaats. We willen ze verhuizen van probleemlocatie naar probleemlocatie en ook inzetten tijdens evenementen.”

Facebook
Twitter
LinkedIn