In elke straat en Hasseltse wijk kan je genieten van kleiner en groot groen. Ook de komende jaren investeert het stadsbestuur, samen met haar inwoners, in de (her)aanleg van natuur in Hasselt. De campagne ‘Hier groeit onze toekomst’ zal al die gezamenlijke inspanningen nog zichtbaarder maken in het straatbeeld met behulp van opvallende plantenlabels. “Een eerste vergroeningsactie die we hiermee promoten, is de aanplant van 500 bijkomende klimaatbomen”, zeggen schepenen Joost Venken en Laurence Libert.
Stad Hasselt en haar inwoners lieten de voorbije jaren een groene golf over Hasselt spoelen. De aanplant van meer dan 70.000 broeikasbomen, de heraanleg van het Kapermolenpark, de aanplant van 500 klimaatbomen in 2021, de uitbreiding van Tommelen en aankoop van Prinsbeemden, tegeltuintjes en geadopteerde boomspiegels: natuur bloeit en groeit als nooit tevoren.
“Heel veel acties dus die allemaal wel hetzelfde doel hadden -het versterken van de biodiversiteit, temperen van de gevolgen door klimaatverandering- maar niet altijd zo onthaald werden door de Hasselaar”, zegt schepen voor Natuur en Klimaat Joost Venken. “Want hoewel de impact van jouw persoonlijke tegeltuintje misschien beperkt lijkt, maken de meer dan 300 Hasseltse tegeltuinen samen wel degelijk een verschil! Daarom maakten we werk van één overkoepelende campagne die onze inspanningen voor het bestaande én toekomstige groen bundelt onder een duidelijke noemer: ‘Hier groeit onze toekomst’.”
Op tal van plaatsen -van de 25 Hasseltse natuurgebieden tot in de buurt van recent aangeplante laanbomen- duiken daarom vanaf deze week ‘plantenlabels’ op. “Herkenbaar voor iedereen en uitermate geschikt”, zegt schepen voor Groenonderhoud Laurence Libert. “Want het is het middel bij uitstek om mensen te informeren over de eigenschappen en vereisten voor bomen, bloemen en planten. Onze labels krijgen een gedeelde voorkant met de campagneslogan, op de achterkant plaatsen we naargelang het project andere info. Voor de heraanleg van een park bijvoorbeeld kunnen dat speerpunten van het project zijn, bij de broeikasbomen zullen we dan weer nuttige tips meegeven over een correcte aanplant.”
De labels bestaan dan ook in verschillende formaten. Van klein tot mans- of vrouwhoog. Het eerste nieuwe project dat uitgerold wordt onder de campagne, is de aanplant van 500 bijkomende klimaatbomen. Dat zijn bomen die het stedelijk hitte-eilandeffect helpen tegengaan en langdurig een positief effect uitoefenen op onze leefomgeving.
“Bedoeling is dat deze bomen een plaats krijgen in het verstedelijkt gebied. We hebben hiervoor verschillende soorten geselecteerd binnen de Singel -waar het effect het grootst is- maar ook in dichtbebouwde wijken en dorpskernen in de stadsrand. We selecteerden hier verschillende locaties waar de bomen alle kansen krijgen om uit te groeien tot grote, gezonde exemplaren met een mooie toekomst”, aldus de schepenen.
Buurtbewoners kiezen mee
Dat bomen een impact hebben op heel veel Hasselaren, bewijzen de vele reacties die ze losweken op onder meer sociale media. Dat zijn er vaak positieve, soms ook minder. Meestal gaat het dan over de plantlocatie of de gekozen boomsoort. “We kiezen er dan ook voor om de Hasselaar uitdrukkelijk te betrekken bij dit project. Ze kunnen meebeslissen over de exacte plantlocatie binnen een voorgestelde zone, maar ook gezamenlijk bepalen welke soorten we in hun buurt aanplanten. Zij weten immers beter of en waar extra schaduw gewenst is bijvoorbeeld. Medewerkers van stad Hasselt zullen hiervoor vanaf 14 oktober de wijken in trekken. De buurtbewoners mogen in de volgende dagen een uitnodiging verwachten.”
Meer info: www.Hasselt.be/groenetoekomst