Bloementuintjes moeten sluikstort ontmoedigen

Rond een glascontainer mag je niets achterlaten, want dat is een vorm van sluikstorten. Het lijkt logisch, maar toch wijst de praktijk in Hasselt soms anders uit. Eén van de probleemlocaties vormen de ondergrondse glascontainers nabij het Prinsenhof in Kuringen. Daarom start de stad Hasselt er nu een proefproject dat in Nederland alvast veelbelovende resultaten opleverde.

“Op het achterlaten van afval rondom een glascontainer staan stevige boetes die kunnen oplopen tot 350 euro. Toch stellen we vast dat verschillende Hasselaren zich er niet door laten afschrikken. Daarom werken we al een drietal jaren met mobiele camera’s die verhuizen van overlastlocatie naar overlastlocatie. Op verschillende plaatsen merken we dat de problemen dan, al dan niet tijdelijk, afnemen. Nabij het Prinsenhof, waar nu bijna voltijds een mobiele overlastcamera staat, blijft het aantal sluikstortgevallen echter vrij hoog. Zo registreerden we in 2019 106 overtredingen, waaruit 61 PV’s voortvloeiden. Dit jaar zitten we al aan 51 overtredingen”, vertelt schepen van Propere Stad Laurence Libert.

Opruimkosten voor de Hasselaar

Ook afvalintercommunale Limburg.net, dat de glascontainers ledigt en de zone errond reinigt, geeft aan dat het soms dweilen met de kraan open is. Zeker nu ze de netheidsgraad rondom de glascontainers monitoren aan de hand van een app, blijkt dat de problemen zeer divers blijven.

“Zo wordt wanneer een glascontainer vol is, het glasafval er vaak naast geplaatst. Heel wat mensen lijken te vergeten dat ook dit een vorm van sluikstorten is, die ook nog eens een veiligheidsprobleem kan veroorzaken door mogelijke glasscherven. Daarnaast vinden we rond onze containers regelmatig afval terug dat weliswaar gemaakt is van glas, maar er niet in of rond thuishoort zoals vlak glas. Ook porselein en aardewerk belanden om één of andere reden regelmatig rond een glascontainer. En tot slot zijn er enkelingen die onze glascontainers beschouwen als een soort mini-containerpark en er gewoon alles achterlaten wat thuis niet meer bruikbaar is. Het gaat dan zeker niet altijd om grof vuil, maar regelmatig om afval dat we op het recyclagepark gratis aanvaarden. Elke Hasselaar draait nu mee op voor de opruimkosten van wat rond onze glascontainers belandt. Hetgeen ikzelf onaanvaardbaar vind. Wie zich aan de regels houdt, sorteert en zijn afval brengt naar waar het thuishoort, zou niet mogen opdraaien voor dit asociaal gedrag”, stelt schepen Libert. “Vandaar dat we nu ook sterker gaan sensibiliseren. Hiervoor werken we via een coachingtraject samen met Mooimakers. Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Fost Plus en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten. Met gebundelde krachten zullen we gedurende drie jaar de effecten van ons afvalbeleid proberen maximaliseren, zodat Hasselt opnieuw uitgroeit tot de properste centrumstad van Vlaanderen. Een eerste sensibiliseringsinitiatief is dit proefproject in Kuringen, waarbij we rondom de glasbollen bloementuintjes uit kunststof aanleggen.”

Veelbelovende voorbeelden

“Het lijkt misschien vreemd, maar dit proefproject behaalde in Nederland alvast bevredigende resultaten. De maatregel bleek zelfs in een aantal gevallen effectiever dan de inzet van camera’s”, aldus schepen Libert. “De tuintjes worden geassocieerd met schoonheid en vormen zo een drempel om er afval op achter te laten. De hoeveelheid sluikstort liep op verschillende plaatsen terug met meer dan de helft. Vandaar dat het initiatief onze interesse wekte. Voor de realisatie van de bloemenvelden werkten we samen met een Hasseltse school. Leerlingen van de school knutselden zelf de bloemen. De veldjes blijven zo’n tweetal maanden liggen. Nadien volgt een evaluatie. Zijn de resultaten even bevredigend als in Nederland, dan willen we dit uitbreiden naar andere containers.”

Facebook
Twitter
LinkedIn